Foto: Kaitseväe Peastaap, Teavitusosakond

Fler nya fordon från Volvo förstärker Estlands försvar

God logistik är ”a och o” och svensk innovation och lastbilstillverkning är världskänd, pålitlig och uppskattad, inte minst i (total-)försvarssammanhang. En sanning vi känner till här hemma liksom många användare runt om i världen.

För några dagar sedan levererades officiellt de första sprillans nya Volvo FMX (Forward control Medium Xtreme) till det estniska försvaret under pompa och ståt. Det är containerbilar/lastväxlare som enligt uppgift tar upp till 65 ton, anpassade och förstärkta för att klara tuffare tag och som utökar transportförmågan av viktig materiel, i första hand för det nationella försvaret men en del kan även komma att användas i utlandsuppdrag.

Volvo är är en långsiktig partner. Fordonen byggs i Sverige medan all överbyggnad, tillbehör o dyl tillverkas/monteras i Estland. Något som skapar kostnadseffektivitet och arbetstillfällen i båda våra länder. Viktigt även det, särskilt i dessa tider.

Redan i februari gjordes en förleverans av två och den första batchen som nu officiellt överlämnats bestod av nio bilar. Totalt rör det sig om 40 stycken Volvo FMX som alla ska levereras under 2020. Affären är värd motsvarande drygt 70 miljoner svenska kronor.

Volvo Lastvagnar

Eesti Kaitsevägi – Estniska Försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Svenskt stål skapar rörlighet, eldkraft och skydd i Estland och Obemannade fordonet TheMIS på patrull i Mali och Sahel samt Logistiken stärks med ett större antal Scania P310 och Hundratals nya pickuper för militären i Norge och kan även vara på gång i Sverige och ”Vårstorm” med 16 deltagande nationer i trakterna mellan Tallinn och Narva

(Bilden är från ceremonin vid överlämnandet. Något beskuren bild. Foto: Kaitseväe Peastaap, Teavitusosakond.)

– Volvo deliver 40 new FMX Container Trucks to further strengthen logistics of Estonian Defence Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]