Foto: Eesti Kaitsevägi, EDF

Obemannade fordonet TheMIS på patrull i Mali och Sahel

De har varit på plats ett tag i Sahel-regionen nu och roterar styrkorna. Ett viktigt bidrag mot terrorism, för folkets säkerhet och det har t o m talats om att fördubbla det estniska deltagandet i den krävande franskledda insatsen Operation Barkhane.

Nyheten som kommer från Sahel och Mali den här gången är av det materiella slaget. Estland har nämligen för första gången satt in obemannade markfordon (UGV), i form av den estniska THeMIS från Milrem Robotics, till stöd för soldaterna i ett militärt uppdrag. Det är dock ännu i ett tidigt skede och mycket som ska utvärderas. Hittills har man kommunicerat bilder och film där det fjärrstyrda fordonet ingår i patrullering. Det ser initialt kanske inte mycket ut för världen men potentialen är enorm med möjliga framtida uppgifter som vapenplattform, bärare av allehanda utrustning, som tätfordon, för transporter och logistik m m.

Ett användbart hjälpmedel för styrkorna på plats samtidigt som test för behov, funktion och utveckling kan göras. Input från användarna, soldaterna är viktigt. Enligt uppgift bjuder miljön och terrängen på stora utmaningar.

Som vi kunnat rapportera tidigare har Estland kommit mycket långt på området och leder sedan en tid EU:s gemensamma utvecklingsprojekt för en europeisk avancerad UGV. Medverkan med fordon av den här sorten i Afrika, nu även i skarpa uppdrag, kan nog tillföra en hel del.


Film: Estonian army deploys Milrem Robotics THeMIS UGV for first time in Mali 1′ Defense Breaking News (1:22 min)

Milrem Robotics – The THeMIS UGV

Ministère des Armées – Operation Barkhane

Eesti Kaitsevägi – Estonian Defence Forces

Läs även Semper Miles: Kontrakterat samarbete igång för europeiska obemannade markfordon och Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali samt Även Danska soldater till Sahelregionen i Afrika och Utökad FN-insats i Mali med nya förutsättningar

(Bilden: På patrull för första gången med THeMIS. Något beskuren bild. Foto: Eesti Kaitsevägi, EDF. Filmen: DefenseWebTV, Youtube-kanal.)

– Estonian Unmanned Ground Vehicle (UGV), TheMIS, on first patrol with forces of Operation Barkhane

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]