Foto: Marte Brohaug/Forsvaret

Norge tillför senaste GRG:n Carl-Gustaf M4

Norska försvaret har inom ramen för ett nytt flerårigt ramavtal lagt en första order för Carl-Gustaf M4.

Det världsberömda granatgevärssystemet från Saab har funnits med hos våra goda grannar sedan tidigt 1970-tal och idag använder man versionerna M2 och M3 och det har alltså blivit dags att ta ytterligare ett steg.

Vapnet, som i Norge benämns ”Rekylfri kanon” (RFK), har en lång historia sedan det först togs fram och kom i bruk för så länge sedan som i slutet av 1940-talet. Sedan dess har det vidareutvecklats för att löpande framgångsrikt möta moderna krav och behålla sin plats i täten vad gäller buret rekylfritt pansarvärn/multiroll, med innovation kring material, ammunition, uppgifter och möjligheter. Dessutom kompatibelt både bakåt och framåt.

Vi välkomnar den senaste användaren av Carl-Gustaf M4. Det är en stor framgång att få fortsätta stödja den norska försvarsmakten, den här gången med framtidssäkra Carl-Gustaf M4″, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics i ett pressmeddelande.

Totalt har Carl-Gustav-systemen genom åren sålts till 40 nationer. Norge blir den fjortonde kunden för M4 sedan lanseringen 2014. Ramavtalet löper över sju år för M4, tillhörande utrustning och utbildningssystem. Den aktuella första ordern kommer att levereras under 2021.

Film: Carl-Gustaf M4 – Smart just got smarter (2:07 min)

Saab – Products – Carl-Gustaf

Forsvaret – Utstyr og materiell – 84 mm rekylfri kanon

Försvarsmakten – Granatgevär m/48 och m/86

Läs även Semper Miles: Avtal och order tecknat för senaste granatgeväret till Försvarsmakten och Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG samt Även våra goda grannar satsar på tillförlitliga Carl-Gustaf M4 och Fler pansarskott och mer ammunition till Carl-Gustaf på export

(Bilden är från ett tidigare övningstillfälle i Finnmark, norra Norge. Något beskuren bild. Foto: Marte Brohaug/Forsvaret. Filmen: Saab Youtubekanal.)

– Norwegian Armed Forces adds latest Carl-Gustaf M4 recoilless Multi Role Weapon System in long term framework agreement

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]