Foto: Saab Dynamics, Copyright Saab AB

Granatgevär 18 ersätter tidigare GRG

Vi har gång efter annan genom åren kunnat rapportera om den fortsatta positiva utvecklingen för det svenska granatgeväret Carl-Gustaf, och för den uppgradering som sedan en tid varit på väg för vårt försvar (se gärna tidigare artiklar länkade nedan).

Nu presenterar Försvarsmakten glädjande om bytet där man kommer att gå över till Granatgevär 18, den absolut senaste versionen av systemet, Carl-Gustaf M4.

I sammanhanget ingår även nya programmerbara granater för bättre verkan, sikten och avståndsinstrument ”för ökad träffsannolikhet” och annan sidoutrustning.

Det kräver dock ytterligare lite tålamod för enligt dagens meddelande ska Granatgevär 18 ta över ”från och med hösten 2023”. Nåväl, nu är det offentligt och det inklusive en bestämd leveransstart. Det ser vi alla fram emot.

Försvarsmakten – Granatgevär m/48 och m/86

Saab – Carl-Gustaf system

FMV beställer ammunition till granatgevär Carl-Gustaf

Läs även Semper Miles: Avtal och order tecknat för senaste granatgeväret till Försvarsmakten och Nytt effektivt övningssystem för M4 (och mer) beställt samt Man har kommit långt och snart har vi laserstyrd ammunition för GRG och M4 även till danska försvaret

(Bilden: Carl Gustaf M4/Granatgevär 18. Något beskuren bild. Foto: Saab Dynamics, Copyright Saab AB.)

– Swedish Armed Forces to upgrade to Carl-Gustaf M4 recoilless rifle system. Signed to replace previous versions

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]