Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Hängivna, blivande IT-soldater sökes för ännu starkare cyberförsvar

Det har varit på tapeten en tid. Vi behöver förstärka vår cyberförmåga både defensivt och offensivt och nu är förberedelserna i full gång inför kommande premiären för spetsutbildning av unga, svenska cybersoldater. Det gäller att moget och koncentrerat kunna hantera IT-säkerheten i Försvarsmaktens system, att hänga med i utvecklingen, driftsäkra och möta faktiska hotbilder.

Utbildningen för den helt nya soldatkategorin kommer att i första omgången ha upp till 30 platser med inriktning på informationsteknik för att förebygga, utveckla, upptäcka, hantera och åtgärda m m. Försvarsmakten: ”Kärnan i utbildningen kommer att vara kunskap och praktisk färdighet kring hur samhällsviktiga it-system skyddas och försvaras mot angrepp.”

Just nu är det öppet för ansökan för att bli cybersoldat som efter mönstring och särskilda tilläggstester leder till 11 månader med Ledningsregementet i Enköping med start den 20 juli 2020.

Försvarsmakten Jobb & utbildning – Cybersoldat (mer info, ansökan o dyl)

Läs även Semper Miles: Saab lanserar nytt bolag för Cyber-säkerhet och FMV utreder för ännu säkrare kommunikation samt Om underrättelse- och säkerhetsarbete i ny svensk dokumentärserie och Ny bataljon för säker teknik och kommunikation

(Bilden: Försvarsmakten utbildar cybersoldater. Något beskuren bild. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten.)

– Swedish armed forces to find and educate devoted IT people as cyber soldiers in an effort to further strengthen our digital defence

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]