Foto: 7thArmyJMTC

Ny bataljon för säker teknik och kommunikation

Litauen reagerar på behovet av ännu säkrare samband i tider av hot ”med nya dolda former”. För en dryg vecka sedan inrättades officiellt en ny bataljon med ansvar för den litauiska försvarsmaktens kommunikation.

Orsaken är att försvaret förlitar sig allt mer på modern teknik och flertalet digitala system och med det följer risker med t ex intrångs-, tappnings- och störningsrisk. Något man alltså tar rejäl höjd för i och med denna expansion på området.

Enheten är sprungen ur kompaniet för kommunikations- och informationssystem i Storhertig Gediminas stabsbataljon förlagd i huvudstaden Vilnius, där även den nya bataljonen kommer att ha sitt säte.

Lithuanian Armed Forces – Officilla hemsidan

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband (FMTIS)

Läs även Semper Miles: Nu moderniseras och växer hemliga FRA på Lovön och Bättre civilt och militärt grepp om det digitala hotet samt Saab lanserar nytt bolag för Cyber-säkerhet och Vi är ett av tio länder som övar tillsammans över Baltikum

(Bilden: Litauiska soldater från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: 7thArmyJMTC, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

– New Communication and Information Systems Battalion established in Lithuania to ensure security of connection of the Armed Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]