Om underrättelse- och säkerhetsarbete i ny svensk dokumentärserie

Varför har de allra flesta länder en underrättelsetjänst och vad fyller den för funktion? Den fundamentala frågan ställer sig Melker Becker & Co när de sätter igång att försöka snoka reda på och förklara vad som händer i skuggorna.

Nu kommer dokumentärserien ”För nationens bästa” från Mediabruket som tidigare skänkt oss mycket intressant, t ex Svenska hemligheter, Om kriget kom, Kalla krigets hemligheter med mera, med mera. Det blir sex halvtimmeslånga, rafflande avsnitt som behandlar det viktiga men långt ifrån ofarliga underrättelse- och säkerhetsarbetet, svenskt och på annat håll.

Det här med underrättelseverksamhet är alltid lika intressant och kittlar fantasin hos många då det på grund av sin natur också är superhemligt.
Genom att så här titta på hur det var kan vi även få en inblick i hur det är, för den här typen av verksamhet är alltid aktiv. Redan avsnittens namn lockar och lovar: Vad som sker i skuggorna, Den kapade radiostationen, Terrorhot och terrorbalans, Att riskera livet, Fjärilseffekten samt Gråzon och hotbild.

Del 1 visas torsdag den 13 juni på SVT 1 med start klockan 22:40 men finns redan tillgänglig på SVT Play tillsammans med övriga fem avsnitt för den riktigt intresserade och/eller otålige!


SVT Play – För nationens bästa (samtliga avsnitt)

Försvarsmakten – Vem gillar det du delar (kampanj för säkerhetsmedvetande)

Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (missa inte dokumenten i högerkolumnen en bit ner)

Säkerhetspolisen, SÄPO

Mediabruket

Läs även Semper Miles: Spionen lägger pussel och Chefen MUST om påverkan och skydd av stat, samhälle och demokrati samt Nu moderniseras och växer hemliga FRA på Lovön och Ny chef för våra militära underrättelser och säkerhet samt Om kriget kom i ny tillgänglig skepnad

(Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Pxhere, CC0, PD.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]