Foto: Jean-Michel Roche

Åland invaderat och franska ubåtsflottan kämpar för världsfreden

Under senaste dygnet har det i sociala media här och där pekats på den franska filmen ”Le chant du loup” (Vargens sång) och visst stiger pulsen en smula när man läser rubriker och korta brottstycken.

I en nära framtid blir det sedan länge demilitariserade och neutraliserade Åland, ”Fredens öar”, invaderat av ryska styrkor! En alldeles ny krigsfilm som behandlar annektering av vidrig känd sort, förlagd till vår direkta geografiska närhet? Wow, hur har vi kunnat missa det här?

Men beskrivningarna av filmen som får en att tänka på orätt och motstånd, något slags modern version av Okänd soldat samt belysande av geopolitik, Krim, Ukraina o dyl är inte helt ärliga. Sedan är filmen förvisso färsk men inte ny då det hunnit gå cirka fem månader sedan premiären. En riktig succé på franska biografer men som hittills inte gjort mycket väsen av sig utomlands – till nu vill säga.

Uppmärksamheten bygger till mångt och mycket på finska Hufvudstadsbladets artikel från igår där man fokuserar på ”sin bit” under rubriken ”Ryssland invaderar Åland på film – Frankrike svarar med kärnvapen”. Att det är en artikel bakom betalvägg ger inte heller den uppjagade läsaren någon chans till sammanhang, såvida man inte är prenumerant förstås.

Det ryska angreppet mot vårt grannland och försvarspartner har förvisso betydelse men är långt ifrån centralt i handlingen. Istället kretsar det hela kring Frankrike och de franska ubåtarna le Titane och le Effroyable, chefer och besättning, akustiska signaturer, Ryssland, jihadister, fulspel, orderlydnad, undervattenskrigföring och en stor offervilja. Nog så spännande med en, vad vi uppfattar som en välbyggd och lite komplicerad story som tar sin dramatiska början utanför Syrien kust.

Varför har då inte den här filmen väckt större uppmärksamhet hos oss? I Sverige, i Finland, i Norden? Är det en dålig film? Vi har inte sett den ännu men nej, det verkar inte alls vara en dålig film. Flera av frankrikes bästa skådespelare är med och publiken skyndar till franska biografer medan den betygssätts med 7,6 av 10 på IMDB. Kan det vara så enkelt att det är just en fransk produktion? Vi är ju ordentligt tillvänjda mot Hollywood. Slutligen är det en film om fransk militär kraft under ytan och hur man ställer sig och agerar i olika situationer, något som i ärlighetens namn kanske inte lockar en bred skandinavisk publik. För oss andra kan det mycket väl vara något att se fram emot. Det är dock tveksamt ifall ”Le chant du loup” hittar till vita duken hos oss men väl till onlinetjänster och som hyr- och köpfilm (se t ex Netflix nedan med svensk premiär 20 juni).


Film: Trailer – Le Chant du Loup – Bande-annonce Officielle HD (1:40 min)

Netflix – Vargens sång

Läs även Semper Miles: EU som garant för ett alltjämt obeväpnat Åland? och Kärnvapnens roll i säkerhetspolitiken samt Massiva räder mot strategiska punkter i Åboland och EU kräver norsk olja och tar hjälp av Ryssland

(Bilden: Franska attackubåten Le Saphir, motsvarande filmens le Titane. Foto: Jean-Michel Roche, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en)

– Attention in social media built upon the Russian attack on Åland Islands, located between Finland and Sweden, in the French movie success The Wolf’s Call (Le chant du loup)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]