Foto: U.S. Federal Government

EU kräver norsk olja och tar hjälp av Ryssland

Eftersom Norge valt att stoppa sin olje- och gasproduktion, trots att Europa befinner sig i energikris, assisterar Ryssland EU med att åter ”få ordning” på flödet och andra saker. Med ett tillbakadraget USA är NATO inte längre den maktfaktor man var så Norge står ensamt när ryssarna kliver in och tar över, men inte utan motstånd ska det visa sig.

Ockupationen (Okkupert, på norska) är en fiktiv politisk thriller skapad av succéförfattaren Jo Nesbö och är en av de dyraste norska TV-serierna någonsin. Inför premiären i Norge under hösten förra året blev det en hel del uppståndelse. Serien kritiserades hårt bl a från ryskt officiellt håll och rysslandsexperter. Som underhållande thriller har den dock fått ett varmt mottagande och är såld till bl a Sverige, Danmark, Finland, Island, Estland, Polen, Tyskland, Nederländerna, Luxemburg, Belgien, Frankrike och Storbritannien. Den streamas även via Netflix i Kanada, USA, Australien och Indien.

Ikväll den 11 april klockan 21:30 visas första avsnittet av tio i SVT1.
Visade avsnitt kommer även att finnas tillgängliga på SVT Play.

okkupert_trailer
Norska Tv2 – Okkupert Trailer (1:48 min)

SVT – Ockupationen

Läs även Semper Miles artiklar: Läskig bakgrund och miljö i kommande svensk film samt Succén Deutschland 83 fortsätter

(Bilden: Norska Bell 412SP-helikoptrar. Från ett annat tillfälle. Foto: U.S. Federal Government, PD https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain)

Källor: SVT, Norska Tv2, Wikipedia, Aftenposten, Aftonbladet