Foto: FaceMePLS

Svenska Nijmegendelegationen tar nytt sikte på 2022

Den 104:e upplagan av världskända och välbesökta fyrdagarsmarschen i nederländska Nijmegen tvingades som bekant slutligen att ställas in 2020.

Senast i början av december var det sagt att informationen skulle stå klar för nästa år men den är knapphändig. Via officiella kanaler vet vi att man siktar på genomförande 2021 men på hemsidan garderar man med att det ännu är oklart vilka konsekvenser framtida pandemiåtgärder kan föra med sig.

Det är normalt en enorm apparat med massor av planering för såväl arrangören som de normalt över 40 000 deltagarna. Samtidigt vajar som sagt orosmolnet Corona fram och tillbaka över världen. Hur ska det bli? Det verkar tyvärr osäkert och ännu har inga detaljer eller garantier kunnat lämnas från Stiftelsen De Vierdaagse, en del av det Kungliga Nederländska vandringsförbundet, som anordnar marschen.

Svenska Nijmegendelegationen har dock nyligen kommit med besked: Det blir inget organiserat svenskt militärt deltagande i en eventuell Nijmegenmarsch 2021. Efter kontakter med såväl arrangören som med Högkvarteret meddelar man följande: ”Tyvärr är vi enade om att med den osäkerhet som råder och med eventuella vidare restriktioner avseende sjukvård, deltagarantal, förläggning och om marschen överhuvudtaget genomförs, har Försvarsmakten i dialog med Försvarsutbildarna beslutat att ställa in deltagandet” och tar nytt sikte på 2022.

Sorgligt men antagligen ett mycket klokt beslut. De yttre omständigheterna och osäkerheten gör det svårt att sia om utvecklingen och hur läget kommer att vara fram till samt under marschdagarna tredje veckan i juli. Det blir till att fortsätta hålla fötterna igång och ta väl vara på den uppbyggda positiva energin och blicka framåt så länge.

Film: Försvarsmakten – Hur känns det att gå 16 mil på fyra dagar? (5:28 min)

De Vierdaagse

Försvarsutbildarna – Nijmegen

Läs även Semper Miles: Det blir ingen Nijmegenmarsch i år och Lite historik och fakta kring Nijmegen-marschen samt En fjärdedels eller halv Nijmegenmarsch i och kring Göteborg och Massor av pannben i populära Para Endurance Race

(Bilden: Förbimarsch ett tidigare år. Något beskuren bild. Foto: FaceMePLS, Flickr, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/. Filmen: Försvarsmakten Youtubekanal.)

– Swedish Nijmegen delegation declares that we will not participate in 2021 marches

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]