Foto: 1GNC Münster

Det blir ingen Nijmegenmarsch i år

Många har tränat länge och hårt och det var fullbokat som alltid inför den världskända och otroligt populära fyrdagarsmarschen ”De 4-daagse” i nederländska Nijmegen.

Tyvärr lever vi i annorlunda tider med pandemin och det är svårt att avgöra när eller hur saker och ting kan genomföras. Marschen, som traditionsenligt inte går förrän tredje veckan i juli, är en jätteapparat före, under och efter och ett beslut behövde tas. Blir det marsch i full skala med 40-50 000 deltagare? Blir det i något slags reducerad variant? Blir det av över huvud taget? Arrangören fick hjälp med det svåra beslutet:

I dagarna har den nederländska regeringen tillkännagivit att man förlänger restriktioner och andra åtgärder till följd av Corona-krisen vilket innebär att 2020 års upplaga inte blir av. Beslutet publicerades officiellt under gårdagen.

Det här är såklart sorgligt men var väl inte helt överraskande för vare sig ledning eller marschsugna deltagare. Precis som med så mycket annat får evenemanget stå tillbaka för att flyttas fram eller stoppas helt. I det här fallet gör man patron ur och siktar in sig på 2021. Närmast vidtar arbetet med avveckling, avregistrering, återbetalning o dyl.

För den som tänkt sig att delta i någon aktivitet, oavsett innehåll, kräver tiderna generellt att man kollar om det verkligen blir av. Bland andra populära marscher vi uppmärksammat har Veteranmarschen, Bornholm Rundt och Elfsborgsmarschen nyligen fattat samma beslut.

De 4-daagse – Officiella hemsidan

Försvarsutbildarna – Nijmegen

Läs även Semper Miles: Lite historik och fakta kring Nijmegen-marschen och Hård men trevlig prövning till fots i Nederländerna samt 4-daagse även i Afghanistan och Saab och Damen vidare i processen för nya nederländska ubåtar

(Bilden är från ett tidigare år och närvaron av Gladiolor skvallrar om att bilden är från sista kilometern, gatan ”Via Gladiola”, där enorma skaror åskådare applåderar och hurrar i respekt för de som går i mål. Foto: 1GNC Münster, CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

– World famous and most popular Dutch Four Days Marches 2020 (De 4-daagse) in Nijmegen is cancelled

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]