Foto: US Air Force, Senior Airman Gustavo Castillo/Released

Hård men trevlig prövning till fots i Nederländerna

Det är världens största och äldsta ännu aktiva marsch då den har arrangerats ända sedan 1909. En uppskattad och återkommande tradition, eller en fantastisk förstagångsupplevelse för många världen över som samlas för att tillsammans genomföra 4daagse eller Nijmegenmarschen som vi svenskar känner den som. En jätteapparat och en gigantisk folkfest.

Ursprungligen var det en militär händelse, idag ser det annorlunda ut där militära styrkor finns med, syns och hörs men startfältet ”kryddas av” 85-90 procent civila som går enskilt, i par eller i grupper. Det finns flera distanser att välja mellan, 30, 40 och 50 km per dag under fyra dagar (där militära deltagare går 40 x 4 = 160 kilometer och ska normalt bära packning om minst 10 kg).

I morse öppnades det för anmälan till den 104:e upplagan och det gäller att vara med i svängarna om man vill anta utmaningen. Intresset är enormt och platserna bokas snabbt (och reservlista brukar upprättas). I fjol registrerade sig inte mindre än 47 236, varav 44 702 startade och 41 235 gick i mål och medaljerades för sin insats. Till 2020 har arrangören ökat maxtalet till 49 000.

Sverige har medverkat med en militär kontingent sedan 1967 och kommer såklart att fortsätta på den inslagna vägen, i år och framåt. Detta sköts genom de egna leden med huvudansvar hos Försvarsutbildarna.

Nijmegenmarschen går som vanligt den tredje veckan i juli, tisdag-fredag den 21-24/7 2020. Det betyder att det är flera månader kvar men samtidigt att det ”bara är några månader kvar” för utöver att säkra sin startplats gäller det också att nöta de många mil av träning som behövs för att klara av det här. Snart är det dags igen! ”Welkom en veel geluk!”

De 4daagse – Officiella hemsidan med info, civil anmälan m m

Försvarsutbildarna – Nijmegen

Läs även Semper Miles: Lite historik och fakta kring Nijmegen-marschen och Fyra speciella dagar för 100:e gången samt 4-daagse även i Afghanistan och Nära eller redan klart – Drygt 2 000 Scania till Nederländerna

(Bilden: Stolta deltagare från när och fjärran samlas i Nederländerna. Här representanter för US Air Force som klarat marschen och just tilldelats förstaårsmedaljen. Foto: US Air Force, Senior Airman Gustavo Castillo/Released.)

– Open for registration to participate in the 2020 tough but enjoyable 4daagse, 100 mile marches in Nijmegen, Netherlands

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]