Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera/Försvarsmakten

Nära eller redan klart – Drygt 2 000 Scania till Nederländerna

Som det ser ut har lastbilstillverkaren Scania fått förtroendet i ännu en storaffär. Den här gången värd runt fem miljarder kronor och troligen den största hittills.

Nederländska försvarsmakten köper 2 037 svenska lastbilar på ett bräde för att säkra och se till att logistiken samt flera andra viktiga taktiska användningsområden fortsätter att fungera allra bäst. Ännu är nyheten inte släppt från Scania själva men i utländska media talar man om det som det vore spikat. Här hemma nämner ett par källor att det bara är själva undertecknandet som är kvar.

De tunga och medeltunga bilarna för försvaret kommer att byggas i Scanias fabrik i Zwolle, ca sex mil öster om Amsterdam i centrala Nederländerna. ”Det är en stor och mycket spännande utmaning” säger Scanias talesperson Betsie Grube glatt till den regionala tidningen deStentor.

I sammanhanget nämner vi gärna att Scania även är ”Truck van het Jaar 2016”, Årets lastbil 2016 i Nederländerna. Den stora branschtidningen Truckstar testar varje år de största aktörerna på marknaden inom olika verkamhetsområden. Senast stadsdistributionssegmentet som togs hem av Scania P 250 efter hård kamp mot sju konkurrenter.
Om detta påverkat i den aktuella storaffären är inte känt men smidighet och pålitlighet i alla lägen är garanterat en av alla delar som måste finnas med när man levererar det allra bästa.

En mycket viktig affär där värdet motsvarar ca 5 procent av Scanias årsomsättning! Bara att se till att skriva under papperen och sätta igång således. Beräknad leveransstart är sista kvartalet 2018.

Nederländska försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Försvarets nya lastbilar importeras och ställs i ordning och Även Danmark i större inköp [från Scania] för utvecklad försvarsförmåga samt Aktivt motmedel till nederländska CV90

(Bilden med svenska soldater i en för ändamålet byggd och utrustad Scania är från ett tidigare tillfälle.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]

– Scania will be trusted to deliver more than 2,000 new medium and heavy military trucks for Dutch Defence, it seem. Sources speak of it as a fact and signing only thing left to close the deal.