Foto: Rekyl, Para Endurance Race

Massor av pannben i populära Para Endurance Race

Den är baserad på självaste Örnmarschen, en av de legendariska prövningar som ska klaras för att bli godkänd och antagen i skaran av svenska fallskärmsjägare.

Under veckoslutet 18-20 september arrangeras årets upplaga av Para Endurance Race, en anpassad variant där civila tuffingar är välkomna att testa sig själva och flytta sina gränser.
Här ställs man inför vad som beskrivs som ”krav på konstant fysisk och intellektuell spänst”. Lagen med två i varje har att se fram emot att under 24 timmar, med 40 kg gemensam packning tillryggalägga minst 70 kilometer i terrängen mellan Karamossen strax söder om Laxå och Karlsborgs fästning och under den tiden samtidigt utföra många, testande moment. Har man det som krävs?

Förberedelserna är av olika skäl rigorösa i såväl detaljer som helhet för säkerhet och upplevelse. Den här gången fanns det ännu en faktor att tvingas ta med – pandemin – men strama åtgärder har vidtagits för att med råge uppfylla samtliga krav. Grönt ljus!

Intresset är stort och upp till 100 lag får plats varje år där varje deltagare är hedervärd. Redan att utsätta sig för det här är hedrande. Pris delas ut till det segrande paret och till alla som lyckas genomföra strapatsen.
Para Endurance Race är ett samarbete mellan Fallskärmsjägarklubben och Rekyl, återkommande sedan 2018. En utmaning och tävling som kommit för att stanna.

Para Endurance Race

Fallskärmsjägarklubben

Rekyl

Läs även Semper Miles: Dokumentär om vägen till att bli jägare producerad av K 3 och Mycket lyckad Military Weekend i Karlsborg, för tjejer av tjejer samt Ny fas inleds med fiendestyrkor i fallskärm över Gotland och Semper Miles högre upp än någonsin på toppen av Norge

(Bilden är från en tidigare upplaga. Foto: Rekyl, Para Endurance Race.)

– Tough Enough? Annual version of Para Regiment’s legendary Eagle March, the Para Endurance Race, open to civilians

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]