Foto: Ministry of Defence of Bulgaria, MoD Bulgaria

Ledningssystem från Saab för Bulgariens nya toppmoderna fartyg

Tidigare i veckan blev det känt att Saab skrivit kontrakt att leverera och integrera ledningssystem till bulgariska marinens nya korvetter – Multipurpose Modular Patrol Vessels.

Tyska Lürssen konstruerar med huvudansvar och de två fartygen byggs vid varvet MTG Dolphin i Ezerovo, intill Varna i norra Bulgarien. Multifunktionsförmåga och toppmodernt ska det vara på alla sätt så att låta valet falla på svenska system lär inte ha varit svårt.

Vi har redan ett mycket gott samarbete med Lürssen som vi nu bygger vidare på. Vi ser fram emot att under många år framöver bidra till att stärka det bulgariska försvaret och landets nationella säkerhet med vår beprövade teknologi och vår expertis inom navala ledningssystem”, säger Anders Carp, vice VD för Saab och chef för affärsområde Surveillance i ett pressmeddelande.

Saab kommer att utföra arbetet på sina anläggningar i Sverige, Danmark, Australien och Sydafrika.

De nya fartygen är planerade att stå färdiga och levereras till den bulgariska marinen 2025-2026.

Saab – Naval

Lürssen Defence

MTG Dolphin Ship Building

Ministry of Defence of the Republic of Bulgaria

Läs även Semper Miles: Miljardkontrakt för leverans till finska marinen undertecknas till veckan och Svenskt när östra Europa ökar försvarsförmågan samt Pågående övningar i och kring Ukraina och Försvarsmakten övade med bl a Ukraina i Svarta havet

(Bilden är en illustration hämtad från ett tidigare övningstillfälle för bulgariska marinen. Foto: Ministry of Defence of Bulgaria, MoD Bulgaria, CC BY-SA 2.0.)

– Top Modern. Saab to provide and integrate Combat System for Bulgarian Navy’s new Multipurpose Modular Patrol Vessels