Foto: FMV, Copyright Saab AB

Nyaste stridsbåten CB90 HSM även till Peru

Den är alldeles speciell, sedan länge känd (för att inte säga berömd) samt använd på flera håll runt om i världen. Senast rejält uppgraderad i nya versionen CB90 HSM (Halvpluton Skyddad Moderniserad).

Just den konfigurationen av Stridsbåt 90 har man bestämt sig för även i Peru som i somras skrev kontrakt för att stärka upp marinen och verksamheten mot t ex illegalt fiske och annan kriminell verksamhet i de egna vattnen.

Det blir två CB90 HSM men inte som två enheter färdiga att tas i bruk utan som ett komplett projekt i delar med tekniköverföring för att sättas samman lokalt av statliga peruanska varvet SIMA. Något som samtidigt skapar arbetstillfällen och kunnande. Dokument, ritningar o dyl ska ha levererats i november och följs av komponenterna.

När de nya båtarna ska stå klara har inte stått att finna men det borde låta sig göras under 2021. Affärens värde ligger på omkring 37 miljoner svenska kronor. Kan det möjligen leda till ytterligare affärer och samarbeten framöver?

Film: CB 90 H in Brazil on the Amazon River, från ett annat tidigare tillfälle (4:32 min)

Saab – Combat boat Docksta CB90

Dockstavarvet

Servicios Industriales de la Marina SA, SIMA PERU

Marina de Guerra Del Perú

Comando Conjunto de las Fuerzas Armadas

Läs även Semper Miles: Ny serie moderniserade ännu bättre stridsbåtar är på gång och Varven i Docksta och på Muskö säljs innan nyår samt Amfibiebataljonen övar kring och gör besök i Sundsvall och Detaljerade Stridsbåt 90 i rejäl skala angör Sverige

(Bilden: Combat Boat CB90 HSM från ett annat tidigare sammanhang. Foto: FMV, Copyright Saab AB. Filmen: DockstavarvetAB Youtubekanal.)

– The impressive Swedish Combat Boat in its latest, well upgraded configuration, CB90 HSM, for Paruvian Navy

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]