Foto: TM1972

150 svenskar i insatser mot terrorn med specialförbandsstyrkan Taskforce Takuba

Enligt tidigare uppgifter börjar det dra ihop sig till marsch när Sverige, jämte flera andra nationer, sätter in mer personal i Afrika – om de inte redan är på resande fot eller t o m på plats och igång! I och med att det rör sig om specialförbanden är ju sekretessen ständigt närvarande.

Beslutet togs redan i somras då riksdagen biföll regeringens förslag om att vi vid sidan av de pågående FN-insatserna i Mali även ska delta med en väpnad styrka i den multinationella militära verksamheten i franskledda Operation Barkhane.

Det här är en uppgift av annorlunda slag som pågått sedan 2014 där man arbetar med kontraterrorism för att genom närvaro skydda och stabilisera men som också inkluderar mer aktivt uppsökande verksamhet i arbetet mot terror och fundamentalism i den besvärliga Sahelregionen som sträcker över Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger och Tchad.

Den svenska personalen blir en del av nyligen internationellt sammansatta specialförbandsstyrkan Taskforce Takuba, verksam sedan den 15 juli i fjol. ”Styrkans uppgift är att rådge, stödja och medfölja delar ur den maliska armén samt internationella partners och därigenom stötta arbetet för ökad säkerhet” enligt information från Försvarsmakten i september.

Vår förstärkning till operationen utgörs av vad man beskriver som ”högst 150 soldater” (som vid behov tillfälligt ska kunna förstärkas med ytterligare 100) samt egna helikoptrar.

Volymen är bekräftad men tidsomfattningen för det här har varit lite svävande med olika bud där både ”från årsskiftet 2020-2021” samt det bredare ”under 2021” angivits som startpunkt. Klart är i alla fall att man (initialt?) avser verka i Sahel året ut, ”till och med den 31 december 2021”.

Försvarsmakten – Specialförband till Mali

Ministère des Amrées – BARKHANE : Lancement officiel de la Task Force TAKUBA

Ministère de l’Europe et des Affaires étrangères – France’s action in the Sahel

Försvarsmakten – Specialförband (om svenska Specialförbanden)

Läs även Semper Miles: Svenska styrkor även till Operation Barkhane? och Estnisk trupp på väg till större franskledd operation i Mali samt Förstärkning till det pågående fredsarbetet i västra och centrala Afrika och Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali

(Bilden med franska soldater är från ett tidigare tillfälle. ”Opération Barkhane, kontakt med befolkningen i södra Mali”. Något beskuren bild. Foto: TM1972, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Swedish Special Forces to strengthen international Task Force Takuba in French-led Operation Barkhane

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]