Foto: Anders Sjödén/Försvarsmakten

Varven i Docksta och på Muskö säljs innan nyår

Det kom som en rejäl överraskning när uppgifterna började släppas under eftermiddagen igår. Norrländska Dockstavarvet, den ledande svenska tillverkaren av aluminiumbåtar och väl mest känd för Stridsbåt 90 och lotsbåtar på upp till 30 meter, kommer att säljas och det snart. Datumet är satt till den 29 december alltså redan i mellandagarna! Köpare är storkoncernen Saab som vill stärka produktportföljen inom det marina segmentet.

Samtidigt går kompetenta Muskövarvet samma väg där ägarna av Dockstavarvet och ledningen säljer sina andelar till Saab. Muskövarvet är beläget i Muskö marinbas söder om Stockholm och servar som reparationsvarv i huvudsak Marinens fartyg och amfibiestyrkornas båtar.

Saab ser mycket positivt och förväntansfullt på förvärvet. Man talar om exportsatsningar, att bättre nå ut globalt med Dockstavarvets produkter samt utveckla och öka kapaciteten för support och underhåll på Muskö. Även nyrekrytering pågår. (Är det för mycket att hoppas på en eventuell ny chans för Stridsbåt 2010?)

De båda varven kommer att ingå i Saabs affärsområde Kockums. Tillsammans har företagen 80 anställda och en försäljning på cirka 250 miljoner kronor.

Dockstavarvet

Muskövarvet

Läs även Semper Miles: Eftertraktad svensk kvalitet från Docksta och Innovativa SAAB och Dockstavarvet visar upp sig i Malaysia samt Ny serie moderniserade ännu bättre stridsbåtar är på gång

(Bilden: Stridsbåt 90 H under övning i Försvarsmaktens tjänst.)

– Saab buys Dockstavarvet shipyard, home of the famous CB90. At the same time Saab also aquire repair shipyard Muskövarvet.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]