Foto: Ministère des Armées, fremm_premium - © Navy

Ombord på fregatten Normandie

Den återkommande svenska, internationella storövningen Aurora har pågått i närmare tre veckor på samtliga arenor i större delen av landet och omfattat i storleksordningen 26 000 deltagare med medverkan av flera länder som skyndat till för stöd i försvaret av Sverige, närmare bestämt Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Portugal, Storbritannien, Tyskland, Ukraina, USA och Österrike. Något vi såklart uppskattar.

I dagarna hade vi äran och nöjet att specialinbjudna av franska ambassaden besöka den fantastiska fregatten D 651 Normandie av Aquitaine-klass, en mångsidig FREMM, Frégate Européenne Multi-Mission, utrustad med många förmågor och bestyckad för flera tunga uppgifter, bland annat ubåtsjakt, ytstrid, luftvärn samt förmågan att slå på distans med kryssningsmissiler (se länkar nedan för mer detaljer). Sedan att man dessutom har med en marin NH90 (HKP 14) i hangar ombord samt flera större rib-båtar för snabb insats gör ju inte saken sämre.

Med en längd på drygt 142 meter, bredd 20 meter och ett deplacement på 6 278 ton är det ett imponerande, toppmodernt fartyg med smygegenskaper (för något slags begrepp om storleken kan i förbifarten nämnas att en Visbykorvett mäter ca 73 x 10 meter med ett deplacement på 600 ton).

Normalt i uppgifter på de stora haven var de här hos oss för att på olika sätt delta och stötta i Aurora. Fregattens närvaro visar på Frankrikes engagemang för internationell och regional säkerhet samt, som man gärna poängterade, på sitt stöd till Sverige under anslutningsprocessen till Nato.

Semper Miles ombord på multifregatten Normandie

Försvarsmaktsövning Aurora 23

Ministère des Armées – Multi-mission frigates

Wikipedia – French frigate Normandie

Marine Nationale, franska marinen

Läs även Semper Miles: Åland invaderat och franska ubåtsflottan kämpar för världsfreden och Större, betydande order för fartygskanoner samt Ny ”pang” till franska försvaret och i skapligt antal och Polisen utrustas med tunga skyddade terrängfordon från Frankrike

(Bilden: FREMM Normandie. Foto: Semper Miles.)

– Semper Miles visiting the versatile, impressing multi-mission frigate Normandie

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]