Foto: Gerben van Es/Mediacentrum Defensie

Större, betydande order för fartygskanoner

Bofors har fått kontrakt för att vara med och beväpna en ny serie minjaktfartyg som byggs av franska Kership för Belgiens och Nederländernas respektive marina styrkor med leveransstart september 2024.

Fartygen, som förbereds för att även kunna ge sig i kast med en rad andra uppgifter, kommer att ingå i Natos stående minröjningsprogram Mine Counter Measures Vessels (MCMV).

Totalt tolv stycken blir det och vart och ett kommer att ha en Bofors 40 Mk4-pjäs som huvudbeväpning till försvar mot yt-, luft- och landbaserade hot. Det senaste i 40-millimeterserien från Karlskogaföretaget.

Värdet på affären är hemlig och man har endast nämnt ”flera hundra miljoner kronor”. Det står dock helt klart att det här är en större och betydande order, både för det marina försvaret och för BAE Bofors.

BAE Systems – Bofors 40 Mk4 Naval Gun

BAE Systems – Bofors 40 Mk4 Datasheet (PDF)

Kership

Defensie – De Marinecomponent van Defensie (Belgiska marinen)

Defensie NL – Koninklijke Marine (Nederländska marinen)

Nato – Standing NATO Mine Countermeasures Group One

Försvarsmakten – Minröjningsfartyg Koster (”Sveriges främsta försvar mot sjöminor”)

Läs även Semper Miles: Karlskoga levererar effektivt skydd för Royal Navys nya fregatter och Fler svenska fartygskanoner till finska marinen samt Svenska marinen i viktig verksamhet längs Estlands kust och Svenska minröjaren till franska och brittiska marinen

(Bilden föreställer den nederländska fregatten Zr. Ms. De Ruyter, från ett annat tillfälle och sammanhang. Foto: Gerben van Es/Mediacentrum Defensie, PD, CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

– Bofors 40 Mk4 main armament for new Mine Counter Measures Vessels to Belgian and Netherland Navies

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]