Foto: Copyright Rosenbauer International AG

Flygvapnet får nya brand- och räddningsfordon

Behovet finns där och nu meddelas att FMV beställt 22 stycken nya brand- och räddningsfordon till Flygvapnet från erkända österrikiska Rosenbauer International AG som har ett mycket brett kunnande och utbud.

Exakt vilket eller vilka fordon och lösningar investeringen handlar om är ännu inte nämnt (men har illustrerats med vad vi uppfattar det Scanias P-serie). Utöver fordonen kommer det att ingå bl a dokumentation, reservdelar och utbildning.

De nya vagnarna ska om cirka två år ersätta Räddningsfordon typ två och ”kommer att bli ett modernt komplement till övriga räddningsfordon” enligt FMV som också förklarar de tre typerna, nivåerna, av räddningsfordon som finns redo på försvarets flygplatser:

Typ I är insatsens huvudfordon med förmågor för släckning, lyft, bortsläpning med mera.
Typ II (som denna affär handlar om) är ett komplement till fordon Typ I vid större haverier. Har även förmågan att uppträda självständigt vid haveri med helikopter.
Typ III är räddningsledarens insatsfordon och är först på haveriplatsen med uppgift att initialt göra en snabb första släckinsats samt rädda piloten/föraren. Övergår därefter till att verka som ledningsfordon.

Affären är värd drygt 200 miljoner kronor och första leveransen beräknas till hösten 2022.

FMV – Nya brand- och räddningsfordon till Flygvapnet

Rosenbauer International AG

Försvarsmakten – R3 Uppsala – Räddning (med presentation av uppgifter och fordon)

Läs även Semper Miles: Stridsflygplan har fällt bomber i akut grepp mot branden och Flottiljen och försvaret expanderar – nu och framöver samt Skydda dig mot brand – testa din brandvarnare och Sabotage mot blåljuspersonal kan ge upp till livstids fängelse

(Bilden är en illustration från ett annat tillfälle och sammanhang. Något beskuren bild. Foto: Rosenbauer Press Photo, Copyright Rosenbauer International AG.)

– Rosenbauer International AG to deliver 22 Fire fighting and Rescue vehicles for the Swedish Air Force

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]