Foto: Semper Miles

Semper Miles är åter

Vart tusan tog de vägen på Semper Miles, kanske en och annan tänkt under den tid som hunnit passera. Lugn, bara lugn. Vi har såklart följt utvecklingen, även om rapporteringen lämnat en del att önska (men andra säkra källor som vi lyft och lyfter fram har alltjämt funnits att tillgå för den underfundige nyhetssugne – som Försvarsmakten, Försvarsdepartementet, UD, MSB, Krisinformation m fl, m fl).

Frånvaron då? Förklaring finns och den innehåller parallellt sorg och framgång:

Å ena sidan dödsfall i familjen – och så var föräldrarna borta på kort tid. Inget som behöver utvecklas ytterligare här.

Å andra sidan, genom planering samt lycklig slump är vi involverade och igång med flera spännande projekt. Något som tidigt gjorde att vi såg oss tvingade att begagna oss av överlevnadsregeln STOP, ni vet ”Stanna, Tänk, Orientera, Planera”. Ett kort drag för perspektiv och åtgärder som, för att det skulle bli stabilt, visade sig kräva betydligt mer tid än vi räknat med.
Nedslag på flera platser där vi besökt andra miljöer, träffat intressanta människor och fått äran att uppleva saker, stundtals utöver det vanliga. Månader i främmande omgivningar av framförallt annorlunda, sparsam grönska, steniga berg, ökensand samt synnerligen prövande sol och hetta. Ibland uppmärkta som press, ibland mer enhetliga, ibland inkognito. Ljummet flask-/bubbelvatten, franskt rödvin, lokalt kryddigt bröd, ibland färdigmat ibland storkok. Olika nationaliteter och modersmål men gemenskap och givande kommunikation.

I slutänden har vintern betytt mycket med en massa att hantera samt erfarenheter och saker vi tacknämligt kommer att ha med oss.

Stort tack till dig och alla som ”Skyndat att vänta”. Närmast ser vi fram emot att normalt fokusera på läget i vårt närområde. Semper Miles är åter.

Läs även Semper Miles: Vårt närområde är just vårt och nära och UAV 06 på väg mot provperiod på förband i både syd och nord samt Obemannade fordonet TheMIS på patrull i Mali och Sahel och Alltid Före gör dig lugnare, gladare och starkare

(Bilden: Tuff terräng. Den som vet vad som finns bakom höjden, t ex med drönare , kan skapa övertag. Foto: Semper Miles.)

– Semper Miles is back! Planned projects, travels, and unforeseen private sorrow behind the temporary extended pause for the Semper Miles defense information project

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]