Foto: Sasquillian

UAV 06 på väg mot provperiod på förband i både syd och nord

Nya UAV-system, eller Remotely Piloted Aerial Systems (RPAS), är på gång där vad man benämner UAV 06 planeras gå i testfas och utvärderas i verksamheten nästa år.

Arbetet för det här pågår sedan en tid och leds av Markstridsskolan tillsammans med FOI, K 3 och FMV, där man bl a under 2020 utförde och (sparsamt) berättade om provflygningar, för att på sikt kunna bli/ligga till grund för ett komplett system ”med materiel, organisation och metoder som stödjer vår stridsteknik”.

Till skillnad från våra andra, kända system med UAV:er rör det sig om en betydligt mindre och smidigare farkost på under 1,5 kg redo att sättas in för översikt och, som man säger, utgöra en slags kikare ”som plutonchefen kan skicka upp för att skapa sig en uppfattning om striden här och nu”. Ett betydelsefullt verktyg att kunna tillgå.

UAV 06 införs under sommaren 2022 på prov i mekaniserade förband på Södra skånska regementet, P 7 och Norrbottens regemente, I 19.

Markstridsskolan, MSS
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI

Livregementets husarer, K 3
Försvarets materielverk, FMV

Södra skånska regementet, P 7
Norrbottens regemente, I 19

Läs även Semper Miles: UAV – Övertag tack vare ögon i skyn och Snabba ryck för drönare till norska Hemvärnet samt Nu träder de nya drönarreglerna i kraft och Flygande bomber och hagelgevär med vingar när Ryssland provar sig fram

(Bilden: Drönare i luften. En illustration från ett annat tillfälle och sammanhang. Något beskuren bild. Foto: Sasquillian, Pixabay, Freie kommerzielle Nutzung https://pixabay.com/de/service/license/)

– New smaller RPAS drone systems tested with Swedish Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]