Foto: sudetydronpl

Nu träder de nya drönarreglerna i kraft

För att ”underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar”. Det här var planerat redan till i somras men sköts fram p g a pandemin. Nu träder de nya drönarreglerna i kraft fr o m 1 januari 2021.

Hädanefter ska det vid all drönarflygning finnas en registrerad s k drönaroperatör med övergripande ansvar och föraren som benämns fjärrpilot ska vara minst 18 år, ha genomgått utbildning med godkänt resultat och inneha behörighetsbevis, ett ”drönarkort”. (Det finns dock undantag där flygningar inte kräver ett behörighetsbevis, t ex ”när drönaren är en leksak och/eller väger under en specifik vikt”.)
Vidare ska alla drönare, och modellflygplan, som väger 250 gram eller mer märkas väl synligt med ID-nummer som identifierar den ansvariga operatören.

Hur får man då flyga? Utifrån riskbedömning indelas drönarflyg i tre kategorier: Öppen, Certifierad och Specifik. I korthet:

I kategorin Öppen, för drönare upp till 25 kg, behövs normalt inget tillstånd men flygning får endast genomföras inom synhåll, på en maxhöjd om 120 meter, inte över folksamlingar eller på ett sätt som utgör risk för andra. Här finns tre underkategorier som reglerar flygning i närheten av människor, i bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden.

I kategorierna Certifierad och Specifik kan man ta ut svängarna ytterligare men det klassas som ”flygningar med hög risk för utomstående” och kräver utfärdat tillstånd från Transportstyrelsen. Det kan röra sig om verksamhet över folksamlingar, inom tätbebyggelse, högre än 120 meter, utom synhåll, i avgränsat luftrum, med större och starkare maskiner, särskilda transporter m m.

Måndag den 4 januari öppnar Transportstyrelsen sina e-tjänster på området. Mer detaljer, registrering o dyl finns tillgängligt sedan en tid och är länkat här nedan.

Transportstyrelsen – Guide – Vad gäller för din drönare?

Transportstyrelsen – Nya drönarregler från och med den 1 januari 2021

Luftfartsverkets drönarkarta – flygbegränsningar/restriktioner

Läs även Semper Miles: Snabba ryck för drönare till norska Hemvärnet och Drönare fast efter skytteltrafik över finsk-ryska gränsen samt Flygande bomber och hagelgevär med vingar när Ryssland provar sig fram och UAV – Övertag tack vare ögon i skyn

(Bilden är från ett annat tidigare sammanhang. Foto: sudetydronpl, Pixabay https://pixabay.com/sv/service/license/)

– New Drone rules in Sweden from 1st January 2021

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]