Foto: Pravda Report

Flygande bomber och hagelgevär med vingar när Ryssland provar sig fram

I februari visade den ryska vapentillverkaren Kalashnikov sin nya kamikaze-drönare ”KUB-UAV” på mässan IDEX i Förenade Arabemiraten. Farkosten mäter 120 cm mellan vingspetsarna och kan flyga i 30 minuter i upp till 130 km/h. Målet anges antingen med förprogrammering eller i form av ett uppladdat foto av vad den ska söka och anfalla, t ex en viss sorts fordon. Vapenvikten som medförs är 3 kg och anfallstekniken är att dyka rakt i målet.

Tillämpningen är ingen nyhet i sig men KUB-UAV blir mycket billig i inköp. En slags kryssningsmissil (nåja) för arméer med stram budget och nog för den tankarna till den gamla tyska V1:an (även om storlek och vapenkraft är en helt annan). Här föreligger ju även risken att den skulle kunna missbrukas för terrorbombning.

Obemannade farkoster är i ropet med forskning på i stort sett alla områden. Nu kommer nästa ryska variant! För bara några dagar sedan presenterade Almaz-Antey, ytterligare en megastor vapenproducent, en vapenbärande drönare i den mindre klassen som väcker uppmärksamhet då man i princip satt vingar på ett automatiskt hagelgevär med tioskottsmagasin.

Hageldrönaren har enligt uppgift en flygtid på upp till 40 minuter och ska kunna skjuta träffsäkert under färd (men ser i ärlighetens namn något ostadig ut på film).
Den har föreslagits som ett vapen mot andra drönare som gör intrång och skulle i nuläget även kunna fungera som ett infanterivapen för understöd eller åtminstone avledande verksamheter men kan såklart utvecklas ytterligare.


Film: Flying Kalashnikov AK-47. New combat drone (0:57 min)


Film: Handhållen skjutning med vapnet (0:31 min)


Film: Ryssland visade sin nya Kamikaze-drönare ”KUB” (0:55 min)

Läs även Semper Miles: Vi och världen samlas på stora IDEX 2019 under fem dagar och Rysslands autonoma attackdrönare kan snart vara i luften samt Lång lista av allvarliga fel och problem för ryska fjärrstyrda stridsfordonet och Intressant om militära fjärrstyrda maskiner då och nu

(Bilder och filmer: Pravda Report, SB samt rusvesna. su1945, Youtube-kanaler.)

– Russia is pressing on, testing and developing for the drone area. Latest is a shotgun with wings

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]