Foto: Vitaly V. Kuzmin

Lång lista av allvarliga fel och problem för ryska fjärrstyrda stridsfordonet

Man har hållit på med den ett bra tag och nu. Det ryska obemannade stridsfordonet Uran-9 (CMRC) är bland det senaste vad gäller fjärrstyrt för mark. En välbestyckad, skyddad drönare på band tänkt för militära uppgifter som eldunderstöd, fjärrspaning och polisiära anti-terroruppdrag som gärna förts på tal i rysk och internationell media.

Flera tester har utförts bl a i strid i Syrien under vintern/våren och enligt uppgifter som ska ha framkommit vid en nyligt genomförd konferens i St Petersburg, håller den inte alls måttet utan har istället genererat en lista av kritiska brister.
I lättare stadsterräng var räckvidden mellan förare och fordon inte mer än 300-500 meter, med flera fall av förlorad kontroll varav ett par ska ha pågått i upp till en och en halv timme! Kraftöverföringen, styrning och fjädring är opålitliga och har krävt översyn med reparationer. De elektrooptiska systemen klarade rekognosering och målidentifiering, stillastående, upp till max 2 000 meter och skapade dessutom störningar i såväl mark- som luftrum. 30 millimeterskanonen 2A72 ska ha haft driftproblem med försenat eldöppnande och eldavbrott, oförmåga att träffa vid färd m m, m m.

Med dessa fakta, och fler, har de ryska myndigheterna tvingats till slutsatsen att den häftiga, toppmoderna Uran-9 inte alls klarar de tilldelade uppgifterna. Det verkar som att det inte kommer räcka med fler test och justeringar här och där utan utan att det måste till ombyggnationer och omdesign eller t o m att man drar helt i bromsen och backar programmet för att över huvud taget få den här maskinen på banan.


Film: Military Weapons – Uran-9 – New Russian Unmanned Combat Ground Vehicle (3:14 min)

JSC 766 UPTK (tillverkarens hemsida)

Uran-9 – Wiki

Läs även Semper Miles: Var är Black Knight – BAE:s UGCV? och Nya obemannade miniubåtar för både civilt och militärt bruk samt UAV men som båt på gång från SAAB och Drönare fast efter skytteltrafik över finsk-ryska gränsen

(Bilden: Uran-9, Unmanned Combat Ground Vehicle, UCGV, förevisad 2017. Foto: Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

– UCGV Uran-9 tests in Russia and Syria presents list of critical deficiencies and malfunction

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]