Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten

Vårt närområde är just vårt och nära

Det är inte alls långt bort, sägs det emellanåt. Hur nära är nära med pågående och fler möjliga oroligheter egentligen? Det visar sig handla om sträckor som lätt ryms inom Sveriges gränser när de läggs ut på kartan. Några avstånd och enkla jämförelser:

Mellan Ukrainas nordvästligaste gräns till Gotland sydöstra udde är det är det ca 68 mil fågelvägen (ungefär som Uppsala-Luleå). Från samma punkt i Ukraina till det svenska fastlandet är det ca 71 mil (som Sundsvall-Karlshamn). Mellan våra huvudstäder är det ungefär 126 mil (som mellan Kiruna-Varberg).

Från Baltijsk i ryska östersjöenklaven Kaliningrad är det ca 27 mil fågelvägen till sydöstra Gotland (ungefär som Visby-Skövde), 28 till sydöstra Öland (som Kalmar-Kungsbacka) och 30 till fastlandet (Kalmar-Örebro).

Den som ändå ihärdar och väljer att se sträckorna som lååånga och tämligen svåröverstigliga, kan alltid sätta en vanlig weekend- eller charterresa i relation. Relativt smidigt och på kort tid kan man befinna sig i t ex London, Paris, München, vid Medelhavet eller kanske Kanarieöarna. Destinationer betydligt längre bort än vad som nämnts ovan.

Det är en liten värld, allt mer tillgänglig både på gott och ont, det ska vi vara medvetna om. Ingen ska hetsa upp sig mer än nödvändigt men det som kallas vårt närområde, där ”det säkerhetspolitiska läget har förändrats”, är verkligen att se och förstå med utgångspunkt i orden vårt och nära.

Om Försvarsmakten

Det här gör Försvarsmakten

SvD – Ämne: Det skärpta säkerhetsläget

Läs även Semper Miles: Ökad aktivitet i och med övning på ”Fredens hav” och Nya större fartyg för rysk amfibieattack samt Sverige anfallsmål i ”försvarsövningen” Zapad och Med näsan duktigt i blöt i enklaven Kaliningrad

(Bilden: ”Försvarsmakten följer rörelser i vårt närområde dygnet runt, årets alla dagar.” Beskuren bild. Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten.)

– It is a small world. Close. For Better, for Worse

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]