Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Nya större fartyg för rysk amfibieattack

Landstigning i såväl liten som stor skala är en förmåga Ryssland vill underhålla och utveckla. Sedan november förra året har man genomfört försök och sluttest i Östersjön och nu gör det stora amfibieattackfartyget Ivan Gren entré. Under en ceremoni igår överlämnades fartyget till ryska flottan.

Ivan Gren, eller projekt 11711, är en klass utvecklad i St Petersburg och byggd i Kaliningrad. Ett större landstigningsfartyg som mäter runt 120-135 meter (en Visbykorvett är ca 72 meter) och som enligt uppgift ska kunna ta ombord 36 stridsfordon, 13 stridsvagnar eller 30 lastbilar och runt 300 fullutrustade soldater. I hangar ombord finns också två helikoptrar av typen Kamov Ka-29 för transport- och attackuppgifter.

Stationering blir med 121 brigaden i Polyarny, vid inloppet till Murmansk. Parallellt har man i 11711-programmet byggt systerfartyget Pyotr Morgunov som man räknar med att kunna leverera senare i år.

Ministry of Defence of the Russian Federation – Navy

Läs även Semper Miles: Nytt grepp med flytande baser för attackhelikoptrar och Nya ubåtar på väg medan de befintliga livstidsförlängs samt Den andra av de spektakulära Zumwalt-jagarna är levererad och Större övning för försvar av hav, kust och sjöfart

(Bilden: Ivan Gren, Иван Грен. Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation, mil.ru, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en.)

– Large amphibious assault ship Ivan Gren accepted for service in the Russian Navy. Ceremony held 20th June

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]