Med näsan duktigt i blöt i enklaven Kaliningrad

Ett spännande, högintressant pyssel! Inte riktigt i nivå som hos proffsen förstås men det är gratis och perfekt för den nyfikne, ung som gammal.

Häng med på satellitspaning kring Kaliningrad (Königsberg) ner till 20-metersnivå med Google Maps! Ja, nu kan alla vara med och ”övervaka”. Man bryter inga lagar och visst kan en del kartbilder och vyer ha en del år på nacken men det känns ändå informativt, spännande och emellanåt t o m lite förbjudet eftersom det är osuddat!

Det går överraskande fort att hitta saker att ta sig om hakan och fundera kring. Och utöver zoomnivåer, gatuvyer, klickbara orter m m i Google Maps kan Google Search (normal resp bildsökning), Google Earth, Wikipedia och internet i största allmänhet komplettera för den som vill snöa in ännu djupare på något. Här är bara några få intressanta tips för att komma igång i den kryllande enklaven:

Udden längst upp, ca 30 km nordväst om Kaliningrad, är militärt välmatad
– Flygbas med helikoptrar
– Lagerplats?
Nybyggd, hårt stängslad signalanläggning(?) intill gammal start- och landningsbana
…och mer

Tsentralnyy Rayon, väster om centralorten Kaliningrad
Undrar vad sjutton man gör, eller gjorde, här!

Intill gården Alexejewka, ca 10 km nordväst Kaliningrad
Rejäla staket, avverkad perimeter, insynsskyddat (det här upplägget finns på flera ställen)

Kaliningrads officiella flygplats, i Khrabrovo ca 25 km norr om Kaliningrad är också väl värd ett besök. Förutom civil flygplats är det en aktiv militär anläggning.

Sedan är såklart hela området norr och söder om inloppet i Baltijsk fulla av fynd för den som vill och vågar lägga näsan i blöt!
Varför inte sedan följa Vistulalagunen och floden Pregolja in mot Kaliningrads stadskärna eller bege dig ut på landsbygden för att i lönndom finna det väntade och oväntade. Hur ser det ut i gränsområden och övergångar, vad är viktiga vägförbindelser, hur är standarden i städer och byar, hur ser folks vardag ut o s v?

donskoye_kaliningrad_cykel_google

Vi får antagligen aldrig reda på var den här barhuvade soldaten kommer från eller är på väg men en del information finns där. Han är antagligen inte i tjänst och vägen han cyklar på löper från en avsides infart till vad som ser ut att vara ett skrotupplag med slitna byggnader bakom ett lika slitet betongstaket. Men bara en bit längre in står delar av den ryska björnen. Ja, flygbasen på stora bilden till den här artikeln! Han cyklar på fel sida av vägen och har troligen precis genat ut genom grinden. Ungefär 320 meter längre fram i färdriktningen visade det sig finnas ett litet samhälle OCH, precis innan det, en kasernvakt på höger sida, som i sin tur leder vidare. Den som söker finner. Vad finner du? (Se även länkar och förslag i kommentarerna nedan!)

Den här typen av pysslande är såklart även direkt överförbar på andra områden i världen som man är extra nyfiken på. Men se upp! Det kan vara aningen vanebildande. -Удачи!

Läs även Semper Miles: Hela världen i 3D samt Visumfritt med båt till ett både nära och avlägset Ryssland

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]