Foto: kremlin.ru

Ökad aktivitet i och med övning på ”Fredens hav”

Ryska flottan övade marin och relaterad verksamhet och testade nytt i Östersjön.

Årets upplaga av den sedan 2018 uttalat årligen återkommande marina övningen Ocean Shield (Океанский щит) gick igång 3 augusti för att i olika skeden öva ytstrid, ubåtsjakt, amfibieoperationer, minoperationer, luftförsvar m m och innefattar en del skarp eldgivning.

Styrkeuppgifterna går isär en aning men 2020 samlar övningen ett 30-tal fartyg, marint flyg och kustförsvar av olika slag, ur Östersjöflottan och tillförda enheter på plats sedan firandet av ryska flottans dag.

Tidigare har det kommit uppgifter om att bl a samtliga av de nya korvetterna i Karakurt-klassen skulle medverka, beväpnade med bl a Kalibr-kryssningsmissiler och luftförsvarssystemet Pantsir-M. Det har även förekommit obekräftade spekulationer om medverkan/test med Tsirkon, den hypersoniska, supersnabba, sjömålsroboten som tillskrivs egenskaper som att nå 400 km i Mach 8.

Något säkert slutdatum har inte stått att finna men övningen Ocean Shield har tidigare genomförts under en full vecka (men förlängdes överraskande i fjol till nära det dubbla).
Förstärkningen, de tillresta ryska marina enheterna, lämnar därefter Östersjön för att återgå till sina respektive ordinarie hamnar och uppgifter.

Film: ZVEZDA – Ocean Shield-2020, Amphibious Assault (3:40 min)

Ministry of Defence of the Russian Federation – Navy

Läs även Semper Miles: Marina parader och folktätt på ryska flottans dag och Flera nya smygkorvetter till ryska Östersjöflottan samt Ryssland nära inpå och kan testa skarpa robotar mitt i pågående Natoövningen och Med näsan duktigt i blöt i enklaven Kaliningrad

(Bilden är en illustration hämtad från ett tidigare tillfälle. Något beskuren bild. Foto: kremlin.ru, CC BY 4.0. Filmen: Nyhetsorganet ZVEZDA.)

– Russian annual exercise Ocean Shield 2020 in the Baltic Sea

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]