Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Flera nya smygkorvetter till ryska Östersjöflottan

Ryska försvarsministeriet bygger på med fler ytstridsfartyg för den s k Litorala zonen, den zonen/delen av havet som ligger närmast land. Det är dock inga inomskärsbåtar. Enligt specifikationerna har man en räckvidd för uppgifter inom 460-480 mil.

Det handlar om vidareutvecklade korvetter i nya Karakurt-klassen, även känd som ”Projekt 22800”, byggda med smyg-/stealthteknik. De väger in på 800 ton, mäter ca 67 x 11 meter och har en toppfart på ca 30 knop. Vapenmässigt är de utrustade med bl a Kalibr-kryssningsmissiler, långdistans för sjö- och markmål, P-800 Oniks-missiler för sjöstrid och en förmonterad 76.2 millimeters automatkanon med en räckvidd på 15 kilometer. Luftförsvaret hanterar man med Pantsir-M-missiler, en variant av den ryska Pantsir-S1.

Amerikanska media har kallat de nya fartygen för ”en mycket liten båt på bara 800 ton” där man traditionellt förväntas operera med jagare och fregatter. I sammanhanget jämför vi med våra Visby-korvetter som mäter 73 x 10,4 meter med ett displacement på 640 ton och toppfart om 35 knop.

Tretton Karakurt-korvetter var beställda och så sent som för bara några dagar sedan lade man en kompletterande order om fyra till. Byggandet går i rask takt där fem varv har fått i uppdrag att bygga.

Fartygen har i år börjat lämna varven för leverans till flottan. De två första gick direkt till Östersjön, där vi kan räkna med ytterligare ett 2019 och möjligen ett fjärde 2020. Under den här perioden avser man även att leverera korvetter av den här klassen till ishavsflottan i Barents hav. Resterande fartyg kommer tjänstgöra i Svarta havet och Stilla havet med leverans 2020-2026.


Film: Pella Shipyard – Project 22800 Karakurt-Class Corvette (2:55 min)

Läs även Semper Miles: Större övning för försvar av hav, kust och sjöfart och Nya större fartyg för rysk amfibieattack samt Försvarsmakten övade med bl a Ukraina i Svarta havet och Den andra av de spektakulära Zumwalt-jagarna är levererad

(Bilden: Skiss Projekt 22800. Foto: Department of Information and Mass Communications of the Ministry of Defense of the Russian Federation, mil.ru. CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en. Filmen:
Military Technology Channel, Youtube.)

– First two of the new Karakurt corvettes for Baltic Sea. And Russian Navy orders more for the Baltic-, Barents- and Black Sea and for the Pacific Ocean.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]