Foto: Mil.ru

Ryssland nära inpå och kan testa skarpa robotar mitt i pågående Natoövningen

Verksamheten är som bekant stor och nu ser det tyvärr ut att bli lite trångt i vattnen utanför västra och norra Norge.

Ryssland vill närvara och t o m genomföra egna övningar inom de i förväg meddelade områdena för Natoövningen. Det rör sig om internationellt vatten, i vilket båda sidor har rätt att uppehålla sig, men nog känns det väldigt onödigt då det finns risk för allvarligheter.

Sedan tidigare var det känt att det enorma amfibieattackfartyget Ivan Gren (projekt 11711) under Trident Juncture skulle gå från Kaliningrad till sin basering kring Murmansk. En resa längs hela Norges kust.

I veckan som gick mötte norska F-16-plan ryska bombplan vilka låg på patrull över Barents hav och Norska havet och nu senast har det kommit s k Notice to Airmen-meddelande (NOTAM), militära varningar till det civila flyget, att ryska marinen har för avsikt att skjuta skarpa robotar i testverksamhet. Hittills har man angivit två områden, ett riktigt stort väster om Trondheim och ett i norra Norge, Nord-Nordnordväst Kirkenes.

Den rekordstora Natoövningen som omfattar runt 50 000 soldater, gillas såklart inte i öst men på senare tid har ryssarna själva genomfört flera större övningar av rekordstorlek.
I Vostok 18, så sent som i september, skröt de om att ha aktiverat 300 000 soldater, 36 000 militära markfordon och över 1 000 militära flygplan. Vi glömmer inte heller Zapad i vår direkta närhet, där det visade sig att bl a Sverige och Finland utgjort anfallsmål i ryssarnas försvarsövning. Totalt ska gott och väl över 200 000 man varit inblandade och utan nämnvärd internationell övervakning då de separerade det hela till ett stort antal övningar som inte omfattade mer än 13 000 soldater åt gången.

Det otrevliga med det som händer just nu är närheten i kombination med volymen. Med ett 30-tal västnationer som skarpt samövar skydd och krigssituationer samtidigt som Ryssland kliver in i samma ytor med bestyckade fartyg, bombplan och kanske avfyrar robotar känns inte särskilt tryggt. Båda sidor tvingas verkligen hålla tungan rätt i mun där uppmärksamhet och kommunikation kommer att vara mycket avgörande.

Varningen för de möjliga ryska robottesterna löper 1-3 respektive 6-9 november (se kartbilder nedan). Live Exercise-delen av övningen Trident Juncture pågår t o m den 7 november. Därefter vidtar en omfattande stabsövning, Command Post Exercise, som löper 14–23 november.

Karta 1, rysk NOTAM, väst Norge (vår tolkning)

Karta 2, rysk NOTAM, nordöst Norge (vår tolkning)

Försvarsmakten – Trident Juncture 18

Läs även Semper Miles: Vi hjälper vår granne och vän att slå tillbaka och Galet stor styrkedemonstration med Rysslands största övning sedan 1980-talet samt Då är man i gång med Väst i Öst och Nya större fartyg för rysk amfibieattack

(Bilden visar rysk avfyrning till havs vid ett annat, tidigare tillfälle. Foto: Mil.ru, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

– Russia close with passing warships, patrolling bombers and maybe missile tests within the areas for exercise Trident Juncture 18

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]