Foto: Ninara

Marina parader och folktätt på ryska flottans dag

Dags igen för firandet av ryska flottans dag, en megastor marin tradition från sovjettiden, återuppväckt av president Putin. Sista söndagen i juli och huvudplatsen är St Petersburg, landets näst största stad.

Idag på morgonen inspekterades fartygen som samlats för att paradera vid Kronstadt. Vidare paraderas det också i staden under dagen, på floden Neva som löper genom St Petersburg och förbinder Finska viken med sjön Ladoga. Något som brukar väcka stor uppmärksamhet, samla stora skaror av åskådare och mynna ut i festiviteter långt in på småtimmarna. Det ser inte ut att bli annorlunda den här gången.

Storleksordningen för uppvisningen ligger enligt uppgift kring 46 fartyg, båtar och ubåtar, marint flyg av olika slag och omkring 4 000 soldater och sjömän. Enheterna kommer från Östersjöflottan men rymmer även tillresta inslag för att krydda och imponera som t ex den enorma atomubåten Orjol/Orel (Projekt 949AM) som tog sig in i Östersjön tidigare i juli och kan vara kärnvapenbärande!

Ryska flottans dag uppmärksammas på flera marinrelaterade orter och platser i Ryssland samt i Tartus, Syrien. Totalt har det nämnts att ”omkring 200 fartyg av olika klass, upp till 80 luftfarkoster och personal om ca 15 000” kommer att omfattas i firandet.


Film: Navy Day celebrations take place in St Petersburg with an opening speech by Putin. Från 2019 (1 tim 9 min)

Ministry of Defence of the Russian Federation – Navy

Läs även Semper Miles: Nya större fartyg för rysk amfibieattack och Det blir rysk atomubåt av jätteklass i sommar igen samt Framskjutna positioner med ny rysk bas i Finska viken och Militär verksamhet alltjämt igång där Ryssland väljer att sticka ut

(Bilden: Navy Day, Saint Petersburg, Russia. Foto: Ninara, CC BY 2.0. Filmen: RT Youtubekanal.)

– Naval Parade in honor of the Russian Navy, St Petersburg

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]