Foto: Frankie Fouganthin

Polisen utrustas med tunga skyddade terrängfordon från Frankrike

Enligt ännu knapphändiga uppgifter publicerade i utländska media har svenska Polisen köpt in nya bepansrade, kompetenta terrängfordon från franska tillverkaren Arquus.

Det är ännu obekräftat men ska röra sig om flera enheter av den 14,5 ton tunga Fortress Mk2, högst troligt för i första hand tjänst med den Nationella insatsstyrkan (NI).

Arquus (Arquus Defense) ingår i Volvo Group och ”tillverkar fordon till regeringar och organisationer”. Här finns bred expertis samlad från Renault Trucks Defense, Acmat och Panhard och det ser ut att gå riktigt bra med ett gott utbud för försvar och säkerhet med intresse och ordrar från flera håll.

För bara drygt en månad sedan berörde vi militära fordonsbehov i allmänhet och spekulerade lite kring ifall ”Trapper VT4” , som Arquus just nu levererar drygt 4 200 stycken av till franska försvaret, kunde vara ett alternativ även för Sverige (se nedan).

Hur det utvecklar sig för den möjliga Fortress Mk2-affären, med en bekräftelse och en proper presentation från svenska Polisen, ligger ännu i framtiden.

Film: Fortress by Arquus (1:48 min)

Arquus – Arquus launches the Fortress Mk2

Arquus – Our Armored Vehicles

Polisen – Nationella insatsstyrkan

Läs även Semper Miles: Frankrike satsar brett på SUV, möjlig utveckling även för Sveriges försvar? och Inte fult att handla hemma – Frankrike köper franskt till specialförbanden samt Saab uppgraderar franska flygvapnets mobila radar- och ledningssystem och Åland invaderat och franska ubåtsflottan kämpar för världsfreden

(Bilden är från ett annat, tidigare tillfälle. Personal ur Nationella insatsstyrkan vid terrorattentatet i Stockholm 2017. Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en. Filmen: Arquus Youtubekanal.)

– Swedish Police Special Units said to be equipped with French Arquus Fortress Mk2 armored vehicles

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]