Foto: Patrik Nylin

Toppmodern svensk GRK-båt men endast på export

Granatkastarsystemet AMOS (även SSG120) som vi utvecklade tillsammans med övriga nordiska länder, och som till slut bara Finland såg nyttan i att ta hela vägen, var spännande och nytänkande. Enheten med rören kunde placeras och användas på flera sätt. Bland annat gjordes försök på Stridsbåt 90. Det fungerade dock inte som det var tänkt och lades ner. Möjligheten att få eldkraft från tolvcentimeters granatkastarsystem monterat på snabba, jetdrivna båtar försvann.

Var det då så ogörligt? Svensk uppfinningsrikedom i allmänhet och vapen-/båtbyggeri i synnerhet håller hög klass. Senare har det visat sig att man i Finland klarat av uppgiften och använder själva, samt erbjuder, GRK både på land och sjö.

Vi anser att den svenska ”24m Fast Mortar” från Swede Ship bör ges uppmärksamhet. En 24-meters aluminiumbåt med dubbla vattenjetmotorer och, här kommer det, 120 mm granatkastare! Förvisso ETT rör istället för två, men ändå (det är f ö vad finnarna kör med idag, kallad NEMO). Övrig beväpning är två fjärrstyrda vapenstationer med 12,7 mm kulsprutor (.50 cal), en föröver och en akteröver. Hittills har den endast producerats i en mindre serie till Förenade Arabemiraten!

Swede Ship har dessutom en gedigen bakgrund med ursprung i Djupviks varv sedan 1894. Idag kan man stoltsera med ett 30-tal plattformar för fem verksamhetsområden, där även marinen är återkommande beställare! Bra jobbat på västkusten.

Kunnandet finns och nog hade väl ”24m Fast Mortar” varit något att komplettera det svenska kustförsvaret med?


24 m fast Mortar

Swede Ship – Officiell hemsida

Läs även Semper Miles: Varven i Docksta och på Muskö säljs innan nyår och Den halvmetern långa CB90 låter vänta på sig lite till samt Inledd konkurs för båtbyggarna SSY

(Bilden är från Djupviks varv, Swede Ship Marine AB, från ett tidigare tillfälle och visar några andra båttyper. Ytterst en av försvarets trossbåtar. Foto: Patrik Nylin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– The idea for Mortar Patrol Boats, unfortunately abandoned by Swedish defence, modernized, produced and successfully exported by Swede Ship AB

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]