Foto: BAE Systems

Nya varianter av CV90 till svenska försvaret

Så har det släppts offentligt av såväl beställare som leverantör. Sverige investerar i två nya versioner av pålitliga Stridsfordon 90 (CV90) som vidareutvecklar och ytterligare stärker förmågan för våra mekaniserade förband.

Som en del av uppgraderingsprogrammet för befintliga Stridsfordon 90A tillkommer strax Driftstödspansarbandvagn, DSpbv 90D, för ”kritiskt frontlinjestöd med möjlighet att göra reparationer och bogsera” samt Pionjärpansarbandvagn, Pipbv 90D ”ett ändamålsenligt fordon för fältarbeten i frontlinjen”.

Arbetet med om- och tillbyggnad för de nya tillskotten kommer att genomföras av BAE Hägglunds i Örnsköldsvik samt norska Ritek, en skicklig och viktig partner till Hägglunds i det norska CV90-programmet.

Vi är stolta över att få producera dessa två nya CV90-varianter för den svenska armén”, säger Tommy Gustafsson-Rask, VD för BAE Systems Hägglunds i ett pressmeddelande under gårdagen.

Några uppgifter för volymer har ännu inte stått att finna men kostnaden stannar enligt uppgift på cirka 900 miljoner svenska kronor. Leveranserna är planerat att ta sin början under 2023 och därefter pågå fram till 2027.

FMV

BAE Systems

Ritek As

Läs även Semper Miles: Klart för renovering av resterande stridsfordon 90A och Största affären hittills för CV90 samt Norge stärker förmågan – kompletterar med fler CV90 och Lyckade hemliga test med PV-robot för CV90 och Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV

(Bilden: DSpbv 90D och Pipbv 90D. Foto: BAE Systems.)

– Two new variants of the CV90 for the Swedish Army

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]