Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret

Norge stärker förmågan – kompletterar med fler CV90

Norska försvaret förstärker med mer Kampvogn CV90, det ledande, mångfacetterade stridsfordonet från Sverige.

Idag använder man totalt 144 stycken i olika konfigurationer och har bestämt sig för att utöka fordonsflottan. Ytterligare tjugo CV90 är beställda för att öka försvarsförmågan, hos markstridskrafterna och rent generellt.

Det handlar om 12 ingenjörsvagnar för allehanda uppgifter på det området inklusive minröjning (med griparm för att skyddat kunna hantera effekter utan att sitta av) och 8 multiroll som kan användas för t ex GRK-, transport- eller sjukvårdsuppgifter.

Detta tillskott kommer tillföra norska armén manöverutrymme och kraft för att med de modernaste IFV-fordonen i världen fullgöra sitt uppdrag”, enligt brigadgeneral Øyvind Johan Kvalvik från Forsvarsmateriell (myndigheten för försvarsmateriel), citerad i ett pressmeddelande från BAE.

Affären ska enligt uppgift vara värd över 50 miljoner US Dollar, motsvarande drygt 432 miljoner svenska kronor, och leverans av de 20 nya vagnarna är planerad till 2023.

Forsvaret – Utstyr og materiell

Forsvarsmateriell – Kampvognprosjektet

BAE Systems – CV90

Läs även Semper Miles: Fler CV90 till Norge – oöverträffad i sin klass och Granatkastarlösningar med ledande CV90 i Sverige och Norge samt Ännu säkrare kommunikation och styrning i ny CV90-affär och Lyckade hemliga test med PV-robot för CV90 och Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV

(Bilden: Norska CV90 under övning. Foto: Frederik Ringnes/Forsvaret.)

– New order takes Norwegian Army fleet of CV90 IFV to 164

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]