Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Granatkastarlösningar med ledande CV90 i Sverige och Norge

De allra flesta förstår syftet och värdet av tung eld. Några har dessutom haft nöjet att leverera den, andra glädjen att ropa in och åtnjuta den.

För ändamålet använder vi artilleri i form av Archer och 12-centimeters granatkastare. Vad gäller det senare har vi nyligen kunnat tillföra rörlig, skyddad GRK genom Granatkastarpansarbandvagn (Grkpbv 90), en underfundig, avancerad och duglig variant med två rör byggd på Stridsfordon 90 (CV90) som tillkom i vakuumet efter det tidigare AMOS-projektet.

Även Norge har en intressant lösning vad gäller fordonsmonterad GRK med CV90 som plattform. På CV90 BK, Bombekastervogn, har man dock valt att parkera ett enkelpipigt 8-centimeters ”Mortar Weapon System MWS 81” från Rheinmetall Defence i en uppåt helt öppningsbar bakdel. Vidare är den norska Bombekastervognen tornlös men beväpnad med en fjärrstyrd 12,7 mm Protector Nordic vapenstation. Besättningen består av fyra personer: förare, vagnchef, skytt vapenstation och en skytt GRK som arbetar mer eller mindre i det fria.

Återigen visar det svenska stridsfordonet i framkant på fina möjligheter och anpassning för uppkomna behov för den som tänker efter. Och för närvarande testar Rheinmetall Norge en vidareutvecklad 12-centimetersvariant av Mortar Weapon-systemet.

CV90 BK finns (ännu) inte separat med i norska Forsvarets presentation av fordon, vapen, materiel o dyl men detsamma gäller (ännu) för Granatkastarpansarbandvagn 90 hos svenska Försvarsmakten.


Film: Forsvarsmateriell – CV90 bombekaster (0:29 min)

Forsvarsmateriell – Skarpe skudd for den nye CV90 bombekastervognen på Rena

Forsvaret – CV90 (CV9030N)

FMV – Protector Nordic – ett svenskt-norskt samarbete

FMV – Granatkastarpansarbandvagn 90

Försvarsmakten – Archer

Läs även Semper Miles: Danmark satsar på fordonsmonterat intelligent GRK-system, Premiär för Grkpbv 90 och strax går serieproduktionen igång och Fler CV90 till Norge – oöverträffad i sin klass samt  Toppmodern svensk GRK-båt men endast på export och Rejäl Bonus klar för ännu vassare artilleri

(Bilden: Skarpskjutning med CV90 BK i Norge. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret. Filmen: CV90 bombekaster från Forsvarsmateriells Youtubekanal.)

– Interesting Mortar solutions in Sweden and Norway using ingenious Combat Vehicle 90 (CV90) system

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]