Foto: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Danmark satsar på fordonsmonterat intelligent GRK-system

Tung eld är viktigt och vi håller som bekant på att i rask takt ta fram det nya fordonsburna systemet Mjölner som ska ge flexibelt 12 centimeters bataljonsartilleri – Granatkastarpansarbandvagn 90120. I Finland gick man vidare med det avbrutna svensk-norsk-finska samarbetet AMOS och sedan en tid är Danmark igång med sin lösning för modernt mobilt 12 cm GRK.

Utveckling pågår för fullt där vapensystemet Cardom 10 från Israel kombineras med schweiziska Piranha 5-vagnar (hjulbaserat stridsfordon som redan finns i danska försvaret). Det nya halvautomatiska, användarvänliga autonoma GRK-systemet bjuder elevering på 45-84 grader, räckvidd på upp till 7 km och god eldhastighet.

Enligt uppgift levereras två dylika kring årsskiftet och vintern för kommande tester, utvärdering m m. I mars-april vankas det skarpskjutning/eldtester på det 6 500 hektar stora övningsområdet i Oksböl, västra Jylland, följt av vidare tester och utbildning som löper över sommaren.

Totalt har man beställt 15 stycken av dessa granatkastarsystem som byggs av General Dynamics European Landsystems (GDELS), tidigare känt som MOWAG. Leverans till förband är planerat att ske från och med första kvartalet 2020.

Piranha 5

Cardom 10

Forsvaret

Läs även Semper Miles: Raskt framåt för nytt skyddat bataljonsartilleri och Danmark väljer åter Schweiz för nya arméfordon samt Leveransen av nya Scanialastbilar till danska försvaret har börjat och Toppmodern svensk GRK-båt men endast på export

(Bilden: Dansk Piranha 5-vagn från ett tidigare tillfälle, utan aktuell, kommande bestyckning. Foto: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Piranha 5 based mortar system for Denmark. Now rolling for live tests and delivery from Q1 2020.

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]