Foto: MKFI

Missa inte den pampiga och intressanta riksparaden

I morgon är det den 6 december, Finlands självständighetsdag och tillika kulmen på Försvarsmakten 100 (”100 år av beredskap”).

På Självständighetsdagens riksparad i år paraderar 900 personer och ett 50-tal fordon från Armén, Marinen, Flygvapnet, Försvarshögskolan, Gränsbevakningsväsendet samt veteran- och försvarsorganisationerna. Under hela dagen bjuds det även materielutställning och information på Raatihuoneenkatu till allmänheten, i anslutning till torget.

Mönstringen av paraddeltagarna hålls en timme innan på torget i S:t Michel och förbimarschen går via Vuorikatu och den kilometerlånga gatan Maaherrankatu klockan 13:00 (finsk tid), där man också bäst kan följa som åskådare.

Inte bara markfordon. Det vankas också skönt muller i skyn eftersom det blir överflygning med helikoptrar och jetflygplan.

För de som inte befinner sig på plats i morgon går det att få en bra glimt på YLE TV1, och i direktsändningen online, båda med början 12:00 (SVENSK TID).

Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Läs även Semper Miles: Mycket aktivitet för finska försvaret som märks och hyllas och Sverige och Finland allt närmare för varandra samt Parader i det offentliga för heder och vi-känsla och Nationell folkfest för stöd och tack till försvaret

(Bilden är från Självständighetsdagens riksparad ett tidigare år. Foto: MKFI, CC0 PD.)

– Independence Day 2018, and Armed Forces 100 years. Large Army parade in S:t Michel, Southeast Finland on 6th December

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]