Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Mycket aktivitet för finska försvaret som märks och hyllas

Det är för närvarande extra mycket på gång i och för Finland vad gäller nationens försvar, vilket väcker välförtjänt intresse och uppskattning!

Finska försvaret fyller 100 år vilket uppmärksammas runt om i landet med över hundra publika evenemang. Temat för jubileumsåret är: Försvaret tillhör alla! Under den s k jubileumsveckan som har sin kulmen i Helsingfors idag har man mött allmänheten varje dag sedan i onsdags med ett späckat program och soldater har funnits på plats på Senatstorget och intilliggande kaj med utrustning, information, prova på och förevisningar.

Idag håller man den stora Riksparaden på försvarets fanfest i Seinäjoki. Trupper från samtliga försvarsgrenar, försvars- och veteranorganisationer samt Försvarshögskolan medverkar i den pampiga paraden som går genom staden. Vidare blir det bl a kransnedläggning, tal, musik, stor fordons- och materielutställning, flyguppvisningar med såväl stridsflyg som helikoptrar. Dagen avrundas med gratis utomhuskonsert, populärmusik och framträdanden, arrangerat av Försvarsmakten 100 sommarturné. Uppslutningen är stor och det här tillåts ta mycket plats med avstängningar o dyl. Folk uppmanas att helst ta sig fram till fots eller med kollektiva färdmedel i Seinäjoki under dagen.

Utöver detta pågår arméns huvudövning Pohjoinen 18 för fullt. Under perioden 24 maj till 7 juni övar Försvarsmakten, polisen och Gränsbevakningsväsendet i huvudsak markstrid med ca 8 000 soldater och 1 500 fordon i trakterna av Rovajärvi. Även svenska förband finns med från Norrbottens regemente (I 19) genom det finsk-svenska försvarssamarbetet. Just nu har man gått in i fasen arméns verkansövning ”som avslutas med en krävande gemensam skjutövning, där de stridande trupperna stöds med koncentrerad eldanvändning”. Och så är man förstås engagerade i storövningen Baltops som går in på sin fjärde övningsdag (och pågår ända till den 16 juni).

Det händer mycket just nu och man avser fortsätta så under hela året, och vidare, med folkets fulla förståelse och stöd. Inte så konstigt egentligen då folket i mycket stor utsträckning har anknytning till totalförsvaret. Vi klämmer i med ett grattis till våra goda grannar Finland och det finska försvaret!


Live-TV online från fanfesten – YLE TV 1

TV online även 16:10, svensk tid: Paradens höjdpunkter – YLE TV 1 

Riksparaden på försvarets fanfest i Seinäjoki, program m m

Läs även Semper Miles: För försvar och med rekordstort antal kvinnor och Sverige och Finland allt närmare för varandra samt Sverige och Finland visar framfötterna i Baltic Operations och Gratulationer på självständighetsdagen och 100-årsjubiléet

(Bilden: Finska soldater framrycker längs kustlinjen med Johan de Witt i bakgrunden. Från BALTOPS 2016)

– Grand parade sums up the jubilee week for Finlands armed forces which turns 100. During the rest of the year over 100 public events will be held to honor this

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]