Foto: 7th Army Training Command

Svenskt pansar mäter sig i tuffa Strong European Tank Challenge

Sverige deltar i Strong European Tank Challenge (SETC), den spektakulära kombinationen av övning och tävling som genomförs i Grafenwöhr, några mil nordöst om Nürnberg i Bayern. Det kommer tävlande från öst och väst, nord och syd och vad gäller våra färger är det Wartofta stridsvagnskompani från Skaraborgs regemente P 4 som håller fanan högt när de rullar in på arenan med sina Stridsvagn 122.

Under en vecka 3-8 juni testas stridsvagnsplutons offensiva och defensiva förmåga i en mängd olika ”grenar”, närmare bestämt tolv huvudmoment med allt från avancerade skarpskjutningar till målhantering, precisionskörning, att på tid åtgärda vagnskador o dyl. Personalen testas också enskilt och gemensamt inom områden som finkalibrigt skytte, hinderbana och stridssjukvård m m.

Det lär ju bullra och smälla en del men här är man van eftersom militären började öva i Grafenwöhr redan i början av förra seklet. Med sina 223 kvadratkilometer är det idag Natos största övningsområde i Europa. Strong European Tank Challenge har hållits årligen sedan 2016 och är ett samarrangemang mellan US Army Europe och tyska armén.

I 2018 års upplaga deltar Frankrike, Polen, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ukraina, USA och Österrike, som vann senast. För Storbritanniens och Sveriges del är det premiär. Vi håller såklart tummarna för de våra!

UPPDATERAT 2018-06-08: Efter en mycket stark vecka blev det till slut en andraplats (efter Tyskland) för det svenska laget. Klart imponerande, särskilt så här första gången. Grattis!


Film: Coming Soon – Strong Europe Tank Challenge 2018 (0:29 min)

Skaraborgs regemente (P 4)

Läs även Semper Miles: Skarp krigsskicklighet som arenasport i öst till sommaren och Det bästa blev just ännu bättre med nya CV90 MkIV samt Svensk kamouflage i stororder för nya tyska stridsvagnar

(Bilden: Inspektion under SETC 2016. Foto: 7th Army Training Command, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

– Sweden enter US/German, international tough armored forces competition ”Strong European Tank Challenge”

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]