Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten

Veteraner om utlandsuppdrag och erfarenheter i ny digital utställning

Att delta i insatser för att skapa säkerhet och trygghet, för att upprätthålla stabilitet och fred långt bort i annat land är ett stort beslut. Ett osjälviskt kall som på flera sätt ställer höga krav. Hittills har över 100 000 svenska män och kvinnor valt att ställa upp och göra skillnad. Vad innebär det och vad har det inneburit?

Nu öppnar ”Basker blå – på modigt allvar”, en digital utställning om svenska utlandsinsatser som vill lyfta fram ”modet att åka, modet att stanna kvar och att återvända samt modet som krävs för att hantera livet efteråt”.

Man håller god bredd med fokus och representanter från uppdragen i Suez 1956, Kongo 1960, Balkan 1992 och Mali 2012. Sexton veteraner delar med sig av sina erfarenheter kring bl a mod, rädsla, plikt och äventyr.

Utställningen är ett samarbete omfattande Armémuseum, Föreningen de Blå Baskrarna, Sveriges Veteranförbund, Fredsarkivet, Invidzonen och Miliseum. Öppen för alla med fri entré och tillgänglig Online när som helst.

Prins Carl Philip, höge beskyddare av Sveriges Veteranförbund, inviger Basker blå – på modigt allvar när man slår upp portarna klockan 15:00, tisdag den 30 mars.

Basker Blå – på modigt allvar

Armémuseum
Sveriges Veteranförbund
FBA – Fredsarkivet
Invidzonen
Miliseum

Läs även Semper Miles: SVF i möte med Hultqvist om inkluderande och inflytande och FN-dagen 2020 samt Plats för att minnas och hedra invigs i Helsingborg och Självmordsbombare i attack med bil mot bas i östra Mali

(Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Jonas Svensson/Försvarsmakten.)

– More than 100.000 Swedish Men and Women have participated in Peace-keeping missions abroad. New Exhibition where 16 of them share experiences regarding Courage, Fear, Duty, Adventure and coming home

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]