Foto: Milan Nykodym

Svensk-amerikansk lösning på mardrömmen F-35

David Archibald, skribent och författare, står vid sin teori att världens största militära utvecklingsprojekt inte är rätt väg att gå. Han anser att USA istället bör se till den svenska modellen och det svenska alternativet Gripen som är i produktion, i tjänst, i utvecklingens framkant och det med en kostnadseffektivitet som lämnar övriga gröna av avund – inte minst de amerikanska skattebetalarna (och även de skattebetalare som ska bära kostnaderna i respektive land som tecknar sig för den amerikanska giganten F-35).

Artikeln i The Daily Caller publicerades i januari 2016 och väckte uppmärksamhet när den inte bara ifrågasatte det kraftigt försenade och allt dyrare F-35 utan även presenterade en omedelbar möjlig lösning. Lösningen med Gripen delar han för övrigt med Bill Sweetman, försvarsredaktör på Aviation Week & Space Technology, som hösten 2015 spekulerade kring ifall inte svenska Gripen ändå är världens bästa flygplan!

Nu följer Archibald upp det hela i och med sin bok ”American Gripen: The Solution to the F-35 Nightmare” för att utveckla och gå på djupet i det viktiga och intressanta ämnet.

SAAB är förhoppningsvis redan på väg in på den amerikanska marknaden med skolflygplanet T-X där man som partner till Boeing tävlar om kontrakt på i storleksordningen 1.000 plan. En otroligt viktig affär, inte minst för Boeing, och här passar mycket riktigt även ett amerikanskt Gripen in i sammanhanget!
Dylika val och utvecklingen av dessa skulle innebära ett stort erkännande av ledande ingenjörskonst, ett nyktert tänkande samt en positiv långsiktighet även vad gäller arbetsmarknad och samhällsekonomi både i USA och Sverige.

Situationen och det faktum att Gripen ÄR ett starkt alternativ bör även ge ansvariga beställare runt om i världen något att tänka på. En bra start, utöver att åter ställa respektive kravbild mot fakta och ta fram miniräknaren, torde vara att dyka ner i David Archibalds nya bok:

American Gripen: The Solution to the F-35 Nightmare: Amazon USA, Amazon UK, Adlibris, Bokus

Läs även Semper Miles artiklar: Gripen är lösningen på USA:s flygplansbehov och JAS 39 Gripen – bäst i världen samt Nya planet från SAAB/Boeing – täckelsen har fallit

Och här är samtliga Gripen-relaterade artiklar på Semper Miles

(Bilden visar en Tjeckisk SAAB Gripen. Foto: Milan Nykodym, Czech Republic CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]