Foto: Jesper Vigander Edwin / Forsvaret

Norska försvaret letar KSP i 7.62 till infanteri och hemvärn

Norge behåller fokus på moderniseringsprocessen för eldhand- och understödsvapen och satsar åter på nyare materiel. Ytterligare affärer är på väg där även Hemvärnet eventuellt kan se fram emot nytt igen.

För drygt ett halvår sedan kunde vi rapportera att AG 3:orna (norska motsvarigheten till AK 4) slutligen fasas ut helt för att ersättas med HK 416, samma vapen som övriga styrkor i den norska försvarsmakten använder. Vidare var inte mindre än 1 300 stycken M2A2N aktuella för Forsvaret i allmänhet. Tunga 12.7 mm-kulsprutor (.50 cal) som fram till 2025/2026 ska ersätta äldre befintliga. (Artikel länkad nedan.)

Den här gången letar man efter en ny Light Machine Gun, LMG, i kaliber 7.62 för försvarets marktrupper. Tanken är att komplettera de befintliga MINIMI i 5.56 (Ksp 90) som används till fots och de mestadels fordonsmonterade MG-3 och några FN-MAG (som i sin tur, på sikt, kan komma att ersättas med tyngre 12.7 mm-plattformar).

Initialt rör det sig om upp till 1 000 kulsprutor men det kan mycket väl bli upp till 4 000 och omfatta även Hemvärnets behov, det senare ifall behovet kan antas och pengar anslås. Här jagas det enhetlighet och vikt.

Kandidater som nämnts för ny norsk LMG: FN MINIMI 7.62 samt M60E6

Anbudsfasen för intresserade leverantörer löper fram till och med januari och FMA (”norska FMV”) siktar på att kunna gå igång med test- och utvärderingsarbete tidigt 2020 samt undertecknade avtal i kvartal tre eller fyra.

FN Herstal – FN MINIMI 7.62 MK3

US Ordnance – M60E6

Forsvaret – Utstyr og Materiell

Läs även Semper Miles: HK 416-karbiner till hela deras hemvärn och nya tunga kulsprutor är på väg och Nya eldhandvapen för Försvarsmakten kan vara ett faktum inom fyra-fem år samt Estland satsar på nya automatkarbiner och Nu ser det ut som 7.62 får sin revansch

(Bilden: Norsk hemvärnssoldat med MINIMI 5.56 ”Innsatsstyrke Polar Bear VI fra Heimevernsdistrikt-01 slo leir på Snerta, Engerdal.” Foto: Jesper Vigander Edwin / Forsvaret.)

– Norwegian Armed Forces on their way to get 7.62 Light Machine Guns to Ground Forces

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]