Foto: U.S. Navy photo by John F. Williams

First Person Shooter-system för amerikanska soldater

Militär utbildning och övning i datornätverk och simulerade miljöer m m är verklighet sedan länge och den digitala revolutionen fortsätter med ny, vidareutvecklad teknik och inte minst tillämpningar. Nu är det Virtual Reality och vidareutvecklingen Mixed Reality som gäller och den amerikanska armén har visat stort intresse för satsningar, särskilt på det senare för den enskilde marksoldaten.

Mixed Reality är en intressant kombination av den äkta världen, fysiska objekt och förutsättningar med digitalt stöd och virtuellt framställd verklighet som interagerar i realtid. Här projiceras viktig data, identifiering, beslutsstöd, målangivelse, vapensikte, bildförstärkning, UAV-stream, delning av vy m m på en genomskinlig skärm och verkligheten kan för övning kryddas med pålagda inslag av vänner, fiender och situationer. Till stora delar en miljö av den typ många skulle känna igen från First Person Shooter-spel som t ex Battlefield.

Systemet som kallas IVAS (Integrated Visual Augmentation System), sprunget ur Microsofts Hololens-/Hololens 2-program, har testats med goda resultat och som det verkar hoppas man på att kunna införa systemet 2021 och det är endast bifall vad gäller finansieringen som ska till. Dock är det ingen trevande liten enkel investering.

Det har talats om volymer om 40 000 enheter för utbildning och övning till en uppskattad kostnad motsvarande bort emot 22 miljarder svenska kronor för systemet, för enheter, implementering och bruk (och troligen en del fortsatt, kompletterande utveckling) med mera, de närmaste fem åren. Å andra sidan är det här teknik som dessutom kan komma att bli en del av den skarpa verksamheten, åtminstone på sikt.

US Army

Wikipedia – Category:Mixed reality

Microsoft Hololens 2

Läs även Semper Miles: Virtuell utbildning för samtliga förband och NATO:s vetenskapspris till svensk officer samt Gemensam heldag för företag och myndigheter kring träning och simulering och Personligt gränssnitt för framtidens soldat?

(Bilden är en illustration från ett annat, tidigare tillfälle. Foto: U.S. Navy photo by John F. Williams, PD.)

– Mixed Reality for US ground troops. Might be 40 000 units for Education and Exercise

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]