Foto: Semper Miles

Nya boken Maria är med i Hemvärnet lyfter fram, förklarar och hyllar

Kalles granne har konstiga kläder, grön ryggsäck och en stor grön väska. Hon berättar gärna varför och orsaken visar sig vara riktigt, riktigt bra.” Det är texten på baksidan och själva grunden till barnboken där Kalle och hans pappa, och läsaren, får sig lite avdramatiserad men viktig insikt.
Deras granne Maria är hemvärnssoldat, del av en stor grupp vanliga civila kvinnor och män som engagerar sig och deras uppgifter och insatser angår oss alla. Bra och inget konstigt alls faktiskt.

Vårt försvar och frivilligheten var förr välkänt, något som många såg upp till och var en naturlig del av. Det har dock förändrats i modern tid sedan 1990-talet fram till våra dagar. Kunskapen om detta har dränerats till att på många sätt bli sekundärt eller t o m okänt. Något som direkt påverkat dagens, och påverkar framtidens, gemenskap och engagemang.

Att få syn på en svensk uniform idag är tyvärr något som hos barn och unga vuxna väcker uppmärksamhet, undran och i en del fall ska även osäkerhet och rädsla förekommit.

Vi anser att det här behöver lyftas fram och vi har med den här boken valt att rikta in oss i första hand på de yngre för att börja återskapa kunskapen och gemenskapen, på barnen som blir lästa för, de som kommer att bli framtidens ungdomar och sedermera vuxna. Valet av Hemvärnet beror på att de för bokens målgrupp utgör den mest naturliga kontaktytan. Med bataljoner och personal överallt i hela Sverige är dessa soldater lättast att råka på. Samhälls- och krisinsatser ”om, när och där de behövs” gör dem också synliga i allehanda media.

Det här är en liten berättelse som ger enkel bakgrund, förklarar och normaliserar och som tar udden av eventuell känsla av ogemenskap och rädsla. I sin enkelhet sår den ett frö, en grund för en förhoppningsvis livslång förståelse och uppskattning. (Vi gillar dessutom att klappa engagerade människor, hjältarna, på axeln av tacksamhet för det de gör eller gjort för nationen, samhället och medmänniskorna. Det här är inget undantag.)

Boken släpptes nu alldeles nyss och blir tillgänglig i såväl pappers- som E-boksformat där böcker säljs samt för lån på biblioteken. Perfekt för det egna hushållet och som tips/gåva till andras.

Maria är med i Hemvärnet – Officiella hemsidan med mer info, länkar och ett litet smakprov

Läs även Semper Miles: Förnekelse och Civilförsvaret visar Stridsbåt 90 och I natt står en soldat vakt samt En kamp för det goda

(Bilden: Bokens omslag. Foto: Semper Miles.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]