Foto: Artem Tkachenko

Hangarfartyg för helikoptrar och större amfibiska operationer

Det har tidigare talats en hel del om att tillföra den ryska krigsmakten universella amfibiestridsstödfartyg med stor helikopterkapacitet. Vid flera tillfällen framställt som nära förestående både vad gäller externa inköp och sedan egen produktion men det har av olika anledningar aldrig blivit av. Därför är frågan ”Händer det denna gång?” befogad.

Senaste budet är att två fartyg av en sort som nyhetsbyrån Tass beskriver som ”aldrig tidigare byggda i Ryssland eller Sovjet” ska produceras av det enorma varvet Zaliv i Kerch, östra Krim. Därifrån har man meddelat att man står redo. Zaliv stoltserar bl a med tidigare stora både militära och civila byggen. Här finns dessutom ”den största torrdockan i Ryssland”.

Det handlar om stora fartyg på 220 meter från för till akter, med deplacement på 25 000 ton som ska kunna husera ett 20-tal tunga helikoptrar. De ska också utrustas med sänkbar docka, så kallad Landing Platform Dock eller LPD, för amfibieoperationer med båtar och andra landstigningsfarkoster. I storleksordningen 900 amfibiesoldater ska kunna medföras.
Närmast vi kan jämföra med torde vara nederländska 17 000-tonnaren HNLMS Johan de Witt som Sverige genom åren samövat med och opererat från, franska Mistral eller brittiska Albion-klassen (och för all del det svenska LPD-projektet L10 som, åtminstone tidigare, varit på tapeten).

Nära förestående igen och relativt snabbt, stort och såklart dyrt. Arbetet för de två nya ryska fartygen är planerat att gå igång i maj, där byggtiden tidigare bedömts till omkring sex år, och den nu kända prislappen hamnar på cirka 100 miljarder rubel, vilket motsvarar över 13 miljarder svenska kronor.

Shipbuilding Plant Zaliv – Судостроительный завод ”ЗАЛИВ”

L10 framtiden för Marinen? – Äldre artikel om den svenska plattformen

Wikipedia – HNLMS Johan de Witt (L801)

Wikipedia – Mistral-class amphibious assault ship

Wikipedia – Albion-class landing platform dock

Läs även Semper Miles: Nytt grepp med flytande baser för attackhelikoptrar och Planeringen igång för det digra arbetet med att ta upp PD-50 samt Framskjutna positioner med ny rysk bas i Finska viken och Ansträngd rysk budget men försvarsmakten prioriteras

(Bilden: Modell av ryskt landningsfartyg presenterad på ryska armémässan Армия för några år sedan. Foto: Artem Tkachenko, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)

– Russian made Universal Helicopter Carrier Landing Ships may enter production in May 2020

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]