Foto: Bundesarchiv

Nu kommer äntligen fortsättningen med Deutschland 86

Föregångaren Deutschland 83 blev en hyllad succé och fick många, många tittare att följa serien världen över. Den 24-årige Martin Rauch vid östtyska gränspolisen övertalades (för att inte säga tvingades) till spionarbete. Med annan, stulen identitet infiltrerades han att spionera i västtyska försvarets och Natos topp med allt det förde med sig. Dessutom presenterades hans och flera livsöden runt omkring på ett målande och kraftfullt sätt. Noggrannt återskapade man tidsperioden och den lilla men ack så uppmärksammade detaljen att ackompanjera med tidsenlig (toppliste-)musik fulländade det hela.

När sedan sista avsnittet hade visats kom den glada överraskningen att det skulle bli mer. Skaparna Anna och Jörg Winger avslöjade i en TV-show att Deutschland 83 var del i en tredelad historia som utspelar sig med var säsong under treårsintervallen 1983, 1986 och 1989.

Nu kommer alltså fortsättningen i SVT med tio avsnitt där handlingen fortsätter -86. En fortsatt ansträngd del av Kalla kriget men med en värld som börjar förändras. Ett bankrutt DDR som skakar i grundvalarna men som slåss för socialismen och skyddar folket mot det skadliga väst, bakom och framför järnridån. Martin Rauch är nu ex-spion och finns i Afrika där en dag Lenora Rauch, hans moster, högt uppsatte spionkollega och en rätt komplicerad karaktär, söker upp honom eftersom hon behöver hjälp med ett hemligt uppdrag.

Svensk premiär den 18 april, 02:00 på SVT Play och 22:30 på SVT 2.


Film: Deutschland 86 | Staffel 2 | Offizieller Trailer | Prime Video DE (1:51 min)

SVT – Deutschland ’86

Läs även Semper Miles: Kalla kriget fortfarande hett i Deutschland 86 och Återkomsten av ett par framgångsrika serier att se fram emot samt Säsong två av nya TV-serien Das Boot är riktigt nära och Krisexperimentet i ett strömlöst Sverige är tillbaka

(Bilden är från DDR på 1980-talet och visar Erich Honecker med Michail Gorbatjov vid firandet av Östtysklands 40-årsfirande. Foto: Bundesarchiv, Bild 183-1989-1007-402 / Franke, Klaus / CC-BY-SA. Filmen: Prime Video DE Youtubekanal.)

– The international success Deutschland 83 are followed up with Deutschland 86. TV-premiere in Sweden 18th April

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]