Marinen bjuder motstånd när Sovjet kommer över Fredens hav

Den precis utkomna ”Med J 21 mot Pampusrännan” av Gustaf J L Hamilton är en spännande svensk roman där Sovjetunionen 1973, mitt under kalla kriget, anfaller Sverige!
Fienden ockuperar ännu Baltikum, något man tänker fortsätta göra trots protester, och med kust från Leningrad i norr till Östtyskland i söder sätter man fart över Östersjön – av ryssarna kallat Fredens hav.
Ett i sig otäckt scenario men samtidigt något vi anade kunde hända och byggde starkt försvar kring – inte minst på det marina området med Flottan och Kustartilleriet!

Författaren använder två huvudspår i sitt berättande. Det ena är naturligtvis krigsutvecklingen där vi mycket nära får följa chefen och hans besättning, hundratals inkallade unga män, på jagaren J 21 Södermanland som hastigt görs klar och sätts in. Vi tas med på en resa över farofyllda vatten från Göteborg ända till Norrköpings inlopp via Öresund, Hanöbukten och Blekinge (där bl a dagsaktuella kusten och vattnen i närheten av Karlshamn är av vikt), Gotland, Kalmarsund och Orrbasen. Livet, besluten och striderna blir stundom hårda men nationen ska försvaras.
Det andra spåret är det historiska, för att inte säga nostalgiska, inslaget. Här ges läsaren chans att komma inpå världsbilden och livet i Sverige under 1970-talets första hälft, både civilt och militärt. För den som var med blir det ett igenkännande återseende. Den som inte var med hamnar i en nära dåtid (och kan om så önskas skapa bakgrund bl a i Försvarsmaktens senaste filmserie ”Om kriget kom”, särskilt Avsnitt 3, och/eller avsnittet där SVT:s ”Historieätarna” behandlar 1970-talet).

Berättelsen och tempoväxlingarna fungerar från början till slut. Det gifter sig, som man säger i matlagningskretsar. En spännande bladvändare, som man säger i bokbranschen. Eller varför inte Träff i målet?! Rekommenderas varmt!

Inbunden, innehåller kartor och detaljerad plansch i färg:


Med J 21 mot Pampusrännan är utgiven av Fredsbaskerförlaget

(Bilden: J 21 under gång. Foto: Sjöhistoriska museet, CC0.)

[Denna, och våra andra artiklar, är fri att ladda ner och använda om källan SemperMiles.se framgår/anges]